Laura Karkkulainen voitti Vuokatin Masters World Cupista kolme kultaa

21.2.2024

Masters World Cup eli Veteraanien MM-hiihdot järjestettiin Vuokatissa 9. - 16.2.2024. Laura Karkkulainen on Ristijärven Pyryn edustushiihtäjä, ja hän toimii matemaattisten aineiden lehtorina Ristijärven keskuskoulussa. MM-hiihdoissa Laura voitti kaksi henkilökohtaista kultaa ja yhden viestikullan nuorimmassa ikäluokassa. Onnittelut Lauralle.

Veteraanien MM-hiihtoihin otti osaa yhteensä 26 eri maata ja noin 550 kilpailijaa. Sarjoja oli yli 30-vuotiaista aina yli 85-vuotiaisiin. Laura edusti Suomea sarjassa F01 eli 30 - 34-vuotiaat. Viestissä 35 - 39-vuotiaat hiihtivät samassa sarjassa.

Tuossa yläkuvassa Laura Karkkulainen on Pyryn takissa kultamitalit kaulassa.

Kilpailun pakkasraja oli 20 astetta, ja se ylittyi sunnuntaina, minkä vuoksi sunnuntain kilpailut peruttiin kokonaan. Maanantainkin kilpailut siirrettiin tiistaipäivälle. Muutosten myötä Laura ilmoittautui mukaan sekä 13.15 starttaavalle 5 kilometrin perinteiselle että 15.05 starttaavaan vapaan tyylin kilpailuun, jolloin hänelle jäi kilpailujen väliin vain puolitoista tuntia huiliaikaa. "Vapaa on ollut vahvempi hiihtotapani, joten pidin sitä päämatkana. Tästä tulikin kuin vanha kunnon takaa-ajo, kun samana päivänä hiihdettiin molemmilla tyyleillä."

Perinteisen lähtö. Kilpailijoiden pukeutuminen kertoo kilpailun ääriolosuhteista. Kuva: Vuokatti Sport / Roosa Riikola.

Kaikissa kilpailuissa oli yhteislähtö. "Olin yllättäen ihan ylivoimainen perinteisellä ja jo ekan kilometrin jälkeen karussa muilta", kertoo Laura

Vapaan tyylin kisassa Lauralla tuli kova kilpailu F03-sarjan voittanutta Sini Alusniemeä vastaan. Sini on kova nimi, kamppaillut Kaisa Mäkäräisenkin kanssa samoista sijoista SM-hiihdoissa joitakin vuosia sitten. "Loppukirissä voitin", kertoo Laura. "En oo ikinä ennen kyennyt sitä voittamaan."

Palkintojenjakoseremonia kesti tiistai-iltana yli kaksi tuntia, kun oli niin paljon sarjoja. "Sain laulaa Maammelaulun kahteen kertaan", nauraa Laura.

Perinteisen palkintojenjako - Pyryn ja Suomen Laura Karkkulainen korkeimmalla pallilla. Kuva: Vuokatti Sport / Roosa Riikola.

Sarjassa F01 oli 4 x 5 km:n viestissä kaksi perinteisen ja kaksi vapaan osuutta. Laura hiihti viestin avausosuuden perinteisellä ja sai vedettyä 13 sekunnin eron Ruotsin hiihtäjään ensimmäiseen vaihtoon tultaessa. Ruotsilla oli kovin hiihtäjä avausosuudella. Muut Suomea edustaneet viestihiihtäjät olivat Saara Laatinen, Terttu Lappi ja ankkuri Ruut Vähämetsä.

Viestijoukkue, Laura kukkamekossa vasemmalla.

"Oltiin paras naisten joukkue kaikki sarjat huomioiden, kuten oli tavoitekin", hehkuttaa Laura. "Hopean otti Ruotsi ja pronssin Italia."

Viestin palkintojenjako - Ristijärven Pyryn Laura Suomen lipun alla korkeimmalla pallilla.

"Tapahtumassa oli mukana suomalaisittainkin koviakin nimiä", kuvailee Laura. "Hilkka Riihivuori oli Suomen lipunkantajana, ja hän nappasi kaikki oman sarjansa maailmanmestaruudet eli kolme henkilökohtaista kultaa ja viestikullan. Häneltähän henkilökohtainen arvokisavoitto vielä puuttuikin. Hilkalla oli tuttuun tapaan velipoika huoltajana. Minulle isä laittoi vapaan sukset, ja Pyryltä sain pertsan sukset lainaan - alunperinhän minun oli tarkoitus hiihtää vain vapaata näissä kisoissa. Isän 60-vuotisjuhlat sattuivat sunnuntaille, ja jos olisin arvannut, että sen päivän kilpailut perutaan, olisin päässyt juhliin mukaan."

"Tiistai 13. päivä oli minulle onnenpäivä. Pakkasta oli silloinkin lähes 20 astetta, eli oli ääriolosuhteet kilpahiihdolle." Täysin fluorittomat sukset toimi hyvin, ja ei tarvinnut palella, kun osasin pukeutua oikein. Minulla oli teipit kasvoissa ja nenän päässä, ettei tulisi paleltumia, ja hiihdin kunnon rukkasissa ohuiden hiihtohanskojen sijaan."

Kunnalta tuli perjantaina 16. päivä muistaminen. Aamunavauksessa Laura Karkkulainen sai Silmusta hankitun kukkakimpun ja täytekakkukahvit vielä kouluruuan päälle. Laura kertoi oppilaille, mitä menestys vaatii. Hän korosti, että hiihto on ollut hänelle rakas harrastus pikkutytöstä lähtien ja nyt tullut menestys on vuosikymmeniä kestäneen työn tulosta.