Oulu loistaa Euroopan kulttuuripääkaupunkina vuonna 2026 – tuhansia tapahtumia ja unohtumattomia elämyksiä

16.1.2025

Oulu2026-ohjelmisto on nyt julkistettu, ja se tarjoaa monipuolisen kattauksen tapahtumia ja elämyksiä ympäri vuoden.

Euroopan kulttuuripääkaupunkeja on nimetty vuodesta 1985, Oulu on kolmas suomalainen nimityksen voittanut kaupunki. Kansainvälistä huomiota herättävä Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi luo Ristijärvelle ja 39 kumppanikuntaan ainutkertaisia tapahtumia ja teoksia sekä kansainvälisiä tekijöitä. 

Vuosi rakentuu kolmesta teemallisesta ajanjaksosta

Euroopan kulttuuripääkaupunki tarjoaa koettavaa vuoden jokaisena päivänä Venäjän rajalta Ruotsin rajalle ulottuvalla 40 kunnan alueella. Tapahtumavuosi jakaantuu kolmeen teemalliseen ajanjaksoon.

Alkuvuoden Rohkeasti reunalla -teema korostaa pohjoisia ilmiöitä ja arktista kulttuuria, kuten saamelaiskulttuuria, jäällä tanssittavia elektronisen musiikin festivaaleja ja avajaisjuhlia koko alueella.

Kevään ja kesän lisääntyvän valon myötä siirrytään Villi kaupunki – teemaan. Kaupungit ja kylät täyttyvät festivaaleista ja kyläjuhlista yhdistäen luontoa ja kaupunkikulttuuria kiehtovalla tavalla. Arktinen ruokakulttuuri näkyy kaikissa tapahtumissa, Arctic Food lab –tuotemerkki näkyy tapahtumien lisäksi ruokakaupoissa ja ravintoloissa.

Syksyn ja loppuvuoden ohjelma rakentuu Vastakohtien voima -teemalle: valolle ja pimeydelle, taiteen ja teknologian vaikuttaville yhdistelmille sekä pohjoisen mystiikalle. Tapahtumissa koetaan muun muassa pohjoisen muodonmuutos kansainvälisen valotaiteen keskittymäksi vuoden pimeimpään aikaan.

40 kunnan Oulu2026-alueella tapahtuu valtavan paljon vuoden aikana

Alueen festivaalit ovat Euroopan parhaat festarit -kokonaisuutta. Alueen perinteiset tapahtumat uudistuvat, kuten Sievin Muttimarkkinat, joka tavoittelee tuhansia kävijöitä. Kainuun kaikki kahdeksan kuntaa tuottavat monipuolista ohjelmaa: esimerkiksi Kuhmossa kirjallisuutta ja tarinankerrontaa, Sotkamossa lavatansseja ja valotaidetta. Pyhäjärven, Kärsämäen, Haapaveden, Oulaisten ja Merijärven yhteisessä Soiva Pyhäjoki -tapahtumassa seilataan koko joki Pyhäjärveltä merelle, ja matkalla esiintyy kansainvälisiä muusikoita ja taiteilijoita. Puolangan entisajan karjamarkkinat laajenevat uuden ajan karnevaaliviikonlopuksi. Raahen museot avautuvat uudistuneina, ja Aineen taidemuseossa Torniossa vietetään Kaikkien syntymäpäiviä koko vuosi.

Tavoitteena pysyvä kulttuuri-ilmastonmuutos

Oulu2026 rakentaa pysyvää kulttuuri-ilmastonmuutosta, jossa kulttuuri, taide ja teknologia yhdistyvät kestävällä ja yllättävällä tavalla.

“Vuosi 2026 on kymmenen vuoden laajan yhteistyön tulosta. Oulun kaupunki ja valtio ovat sitoutuneet rahoittamaan vuoden toteutusta yhteensä 40 miljoonalla eurolla. Niiden lisäksi toimintaa mahdollistavat EU-rahoitus, Suomen Kulttuurirahasto, Svenska Kulturfonden sekä useat yritykset, joista Pohjola OP, Kaleva Media ja Genelec ovat suurimmat julkaistut kumppanimme. Yhdessä rakennamme elinvoimaa ja tarjoamme kulttuurialalle ainutkertaisia mahdollisuuksia loistaa yhdessä eurooppalaisten kumppaneiden kanssa”, tiivistää Oulun kulttuurisäätiön toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen.

Lisätietoja ohjelmasta löytyy Oulu2026 verkkosivuilta 

Tapahtumakalenteri ja koko Oulu2026-ohjelmisto julkistetaan syyskuussa 2025.