20.12.2024
Kunnantalo suljettuna 23.12.2024-31.12.2024
10.12.2021
Kunta ja seurakunta järjestivät 9.12.2021 Virtaalassa tilaisuuden vuoden 2021 aikana Ristijärvelle muuttaneille uusille asukkaille. Ensin heille esiteltiin Ristijärven eri toimintoja ja mahdollisuuksia, sitten kahvittelun lomassa laulaa hönkästiin muutama joululaulu ja lopuksi uudet ristijärveläiset saivat lahjan.
Uudet asukkaat kertoivat muuttaneensa Kajaanista, Kotkasta, Kontiomäeltä ja Tampereelta. Kehittämispäällikkö Oiva Jansson kertoi, että vuoden 2021 aikana kuntaan oli muuttanut 50 henkeä. Kun Oiva hallinnoi kunnan vuokrataloja, niin hän kertoi saavansa paljon puheluita eläkkeelle siirtyviltä entisiltä ristijärveläisiltä - he suunnittelevat kuntaan muuttamista.
Kunnalla onkin 68 vuokra-asuntoa. "Kunnan vuokra-asuntokannasta", kertoi Oiva, "on karsittu huonoja oksia ja parempia on pidetty hyvässä kunnossa." Vuokra-asunnoissa onkin yli 90 prosentin asumisaste. Kunnalla on lisäksi epävirallinen palvelu, että jos perikunnan talo jää tyhjäksi, niin voi ottaa yhteyden Oivaan, niin Oiva jakaa siitä tietoa, kun tyhjiä taloja Oivalta paljon kysellään.
Tapaamisen avasi valtuuston varapuheenjohtaja Olavi Oikarinen. Hän hehkutti kunnan päiväkotia ja lasten tilaisuutta, jossa leikittiin ja johon oli tullut kolmisenkymmentä lasta.
Seurakuntaa esitteli Leinosen Marjatta. Ristijärven seurakunta liittyi vuoden alussa Paltamon seurakuntaan. Ristijärvi on Marjatan päävastuualuetta. "Me pyritään pitämään seurakunnan toimintaa yllä ja keksimään uusiakin ideoita", hän sanoi. Jaossa oli esitteitä, joissa oli työntekijöiden yhteystiedot.
Esitteissä oli tietoa myös joulunajan tapahtumista. Yhteyttä voi ottaa, jos haluaa kodin siunaamisen; tilaisuuteen voi kutsua ystäviä ja sukulaisia. Jumalanpalvelukset ovat Ristijärvellä kesäkuun alkuun asti klo 13. Sitten kesäkuussa vaihtuu niin, että jumalanpalvelus on Ristijärvellä klo 10 ja Paltamossa klo 13.
"Reilun vuojen oon ollu töissä ja oon tykänny. Ihmiset on reiluja ja sydämellisiä. Tämä on pienen kylän ja seurakunnan etu", sanoi Marjatta.
Kunnanjohtaja Petteri Seppänen kertoi olleensa kunnan peräsimessä neljä vuotta. "Ristaos-lehti ilmestyy kolme kertaa vuodessa", hän kertoi, "ja kunnan nettisivut pyritään pitämään viimesen päälle kunnossa. Työhuoneen ovi on aina auki. Tervetuloa juttelemaan." Lealta (Lukkari) tai Tertulta (Tolonen) voi kysäistä, onko kunnanjohtaja paikalla. "Tervetuloa kuntaan. Pidetään yhteyttä."
Kirjaston esittely puuttui tilaisuudesta sairaustapauksen takia, mutta Ristijärven kirjasto palvelee kuntalaisia erinomaisesti. Kirjaston aukiolosta ja palveluista saa tietoa verkkosivuilta. "Kunnan sydän", kuten Petteri kuvailee, "on Kyläkaivo kirjaston yhteydessä." Kyläkaivolla saa käyttöönsä koneen ja verkkoyhteyden. Kyläkaivolla järjestetään paljon tapahtumia, ja siellä voi istuskella lehtiä lukemassa.
Hannu Liljeblad, Ristijärven Eläkeyhdistyksen puheenjohtaja, esitteli yhdistyksensä toimintaa "ennakoivasti", kuten hän sanoi, sillä muuttaneet olivat nuoria. Eläkeyhdistys tulee ensi vuonna toimineeksi 50 vuotta.
Eläkeyhdistys toimii Ristijärven kylätalolla Pyrylässä alivuokralaisena. Se kokoontuu kaksi kertaa kuukaudessa. Toisella kertaa paikalla on joku asiantuntija ja toisella kertaa on esimerkiksi kortinpeluuta. Eläkeläiset ovat päällystämässä pyörää virkkaamalla. Joka kerhokokoontumisen jälkeen on bingo eli "vitosella jännitystä".
Parittomien viikkojen torstaisin on liikuntakerho, jossa käy kymmenkunta ihmistä. Liikuntakerho on siirretty Virtaalasta Pyrylään, koska Virtaalan liikuntasali on eläkeläisille liian kylmä. "Olen tullut tänne 2002, ja olen täällä vielä - tämä on mukava kylä."
Pyykkösen Eero kertoi Ristijärven metsästysmahdollisuuksista. "Jos on metästäjiä kylissä, niin he pääsevät paikalliseen metästysseuraan mukaan. Reserviläiskerhot ovat aktiivisia. Ristijärvi tarjoaa paljon mahdollisuuksia luonnossa liikkumiselle."
Kymäläisen Eino, esitteli ensin itsensä niin, että hän ei ole junan tuoma, hän on tullut tänne 74 serkkupojan kuorma-autolla. Tällä ovat mahdollisia hirvenhiihto, hirvenjuoksu ja erilaiset ammunnat laseraseen tyyppisillä aseilla. "Tervetuloa mukaan."
Elisa Pääkkönen kertoi vastaavansa kunnan vapaa-aikatoiminnasta eli liikunta- ja nuorisotoiminnasta. Virtaalassa on liikuntasali ja terapia-allas, jossa järjestetään vesijumppia, lasten uimakoulu ja vesiliikuntaa. Virtaalassa on myös kuntosali. Ohjatusta toiminnasta vastaavat Paltamon kansalaisopisto ja kunnan liikuntatoimi, joka pitää seniorien kuntosalia ja lasten vesiliikunkerhoa.
Pyykösen Minna esitteli Ristijärviseuran, joka vaalii kotiseudun kulttuuria ja historiaa. Vanhalla koululla on suojeluskunta- ja lottanäyttely sekä 50-luvun koululuokka. Kiinteistö on kunnan mutta aineiston omistaa Ristijärviseura.
Kunnan kulttuuritoimen kanssa yhdessä järjestetään kesätaidenäyttely. Kotiseuturetkiä ja tapahtumia järjestetään, ja kolme kertaa vuodessa julkaistaan Ristaos-lehteä. "Tervetuloa toimintaan."
Minna kertoi vielä, että MML eli Mannerheimin Lastensuojeluliitto on Ristijärvellä aktiivinen. Minnan yhteystiedot löytyvät kunnan nettisivuilta.
Ristijärven Pyry on varsin vahva seura. Se järjesti maaliskuussa maastohiihdon suomenmestaruuskisat. Joulun alla on jälleen kansainväliset FIS-kisat. Uusia talkoolaisia toivotaan mukaan. Kunnan nettisivulta löytyvät yhdyshenkilöt.
Kirkonkylän kyläyhdistystä esittelivät puheenjohtaja Irmeli Heikkinen ja sihteeri Pirjo Saarinen, joista on Juttupalstalla tuore juttu. Kyläyhdistys pitää yllä kylätalo Pyrylää, jota voi vuokrata omiakin tapahtumia varten. Pyrylän omistaa kunta, ja kyläyhdistys on siinä vuokralaisena. Kyläyhdistys otti Pyrylän kunnostaakseen ja pyörittääkseen vuonna 2016. "Tartuttiin talkoilla mukaan", sanoi Pirjo. Saukkovaaran laskettelupuolta ruvettiin pyörittämään 2013 muiden kyläyhdistysten kanssa. "Tarvitaan uusia talkoolaisia", sanoi Pirjo, ja lupasi tehdä työvuorolistat niin, ettei kukaan joudu liian lujille. Irmeli ja Pirjo esittelevät kirkonkylää ja Kirkonkylän kyläyhdistyksen toimintaa verkkosivuilla.
Ristijärven kulttuuritapahtumat Ry järjestää Veisuuvestivaalin ja Ristijärven Martat Juustoleipämessut, "van niitä on jouvuttu kaksi kertoa moalimanloajusen kulukutauvin takia lykkäämään", kuten Olavi Oikarinen asian ilmaisi.
Tapani Juntikka esitteli Kainuun Kriisikeskuksen palveluja ja Mieli ry:n vihkosta. Kyseessä on kolmen vuoden projekti, jota Saija Oittinen hoitaa, ja jonka tarkoituksen on luoda yrittäjille kanava hakea apua. Palvelu on maksutonta ja anonyymiä. "Yksin hautominen on yrittäjille tyypillistä, sen minä tiijän omasta kokemuksesta, van tällä pyritään saamaan matalan kynnyksen kanava, ettei tarvitse yksin kamppailla ongelmien kanssa." Tapani jakoi esitteitä ja yhteystietoja. Tapani kertoi alkaneensa yrittäjäksi 79, kokeneensa nousuja ja laskuja ja olleensa kriisissä yksin.
Ennen kahvia ja torttua laulettiin korkealta ja tottuneimmat kovaa "Joulupuu on rakennettu", "Kello löi jo viisi" ja mikä se kolmas laulu nyt olikaan.
Uudet ristijärveläiset saivat tilaisuudessa lahjakassin ja vapaalippuja Virtaalaan.