4H-yhdistys - pienen kunnan tehokas toimija

7.8.2019

Pitää kerhoja, työllistää, entisöi huonekaluja, pitää kirpputoria, myy kukkia, kehittää matkailua - mikä se on? No sehän on Ristijärven 4H - todella monipuolisesti ja tehokkaasti toimiva, uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton yhdistys. Siitä kertoo toiminnanjohtaja Annikki Hyttinen, joka on myös VÄKKEÄ-työllistämishankkeen projektipäällikkö.

Ristijärven 4H:n toimialueeseen kuuluu myös Hyrynsalmen kunta. 4H:n perustoimintaa niin Ristijärvellä kuin Hyrynsalmellakin ovat kerhot, kurssit, retket, leirit ja kilpailut. Annikki on ristijärveläinen, ja hän asuu kivenheiton päässä 4H:n toimipisteestä.

Kerhotoiminta Ristijärvellä on liikunta-, kokki, keppari- ja heppakerho (siis oikeita heppoja). Lisäksi kunta ostaa 4H:lta ohjattua kerhotoimintaa koululaisille, kun lapset joutuvat odottamaan koulukyytejä. Hyrynsalmella on erikseen puuhakerho, monitoimikerho ja kepparikerho. Sielläkin on ohjattua kerhotoimintaa koululaisille.

Työllistämistoiminta

Työllistämistoiminta on myös 4H:n perustoimintaa: nuoria työllistetään muun muassa pihatöihin ja kerhonohjaajiksi. "Kaikki ovat tervetulleita", sanoo Annikki Hyttinen. "Meillä Ristijärvellä ja Hyrynsalmella ei ole maahanmuuttajalapsia mukana toiminnassa, mutta esimerkiksi Kajaanissa on maahanmuuttajia mukana. Sellaisia lapsia tosin meilläkin on mukana, joiden toinen vanhemmista on ulkomaalaistaustainen, mutta lapset ovat suomalaisia."

Annikki on palkattu vakituinen, ja hänen lisäkseen on erilaisilla palkkatuilla palkattuja ihmisiä ja työkokeilijoita. 4H on myös kuntouttavan työtoiminnan toimipiste ja monelle ihmiselle lähtöetappi eteenpäin. Enimmillään 4H:n ja VÄKKEÄ-hankkeen toiminnassa Ristijärvellä ja Hyrynsalmella on tusinan verran ihmisiä ynnä kesätyöntekijät päälle. Annikin lisäksi hankkeessa on kolme muuta. On myös vapaaehtoistyöntekijöitä. Hallituksen jäsenet pitävät lauantaisin kirpputoria auki. Talvella on lisäksi palkattuja kerho-ohjaajia.

Kirpputori

4H:n ylläpitämä kirpputori on silmää hivelevän hienosti järjestetty. Siellä on vaatteita nätisti hyllyille laskostettuina, hyväkuntoisia ja siistejä lasten jalkineita, astioita, kirjoja ja CD:itä. Ristijärvellä on innokkaita neulojia, jotka myyvät tuotteitaan 4H:n kirpputorilla. Myös työtoiminnan neuvonta-asemalla kudottuja ja muuten tuotuja hyviä mattoja on tarjolla.

Kirpputori on myös kierrätyspiste, jonne tavaraa voi lahjoittaa. Ulkona on teltta, jossa kierrätystavaraa myydään hintaan 1 euro / muovikassi.

Tilat Aholantie 27:ssä, entisessä Säästöpankin talossa (nykyisin Lähi-Tapiolan kiinteistö) rajoittavat huonekalujen kierrätystä. Edellisessä toimipisteessä siellä, minne nyt hoivataloa rakennetaan, oli tilaa huonekaluille ja kodinkoneillekin.

Entisöintityöpaja

4H:n toimipisteessä on pieni työpaja, jossa Satu Niskanen entisöi ja verhoilee huonekaluja. "Satu oli meillä oppisopimuksella ja valmistui toukokuussa artesaaniksi", kertoo Annikki. "Sadulle voi tuoda huonekaluja entisöitäväksi."

Pihatöitä, kukkamyyntiä ja muita palveluja

Kesällä 4H tekee taloyhtiöille ja yksityisille pihatöitä: muun muassa leikkaa nurmikoita ja hoitaa istutuksia. 4H hoitaa myös kunnan viheralueet ja kesäkukkaistutukset.

4H myy kirpputorin yhteydessä myös kesäkukkia. "Kukkahommassa kävi niin", kertoo Annikki, "että vanhan kirpparin luona kukkia myynyt mies jäi eläkkeelle ja ihmiset alkoivat valittaa, ettei kukkia enää saa."

Niinpä Annikki teki diilin kajaanilaisen puutarhurin Ari Partasen kanssa. Ristijärven kukat tulevat Partasen Arilta. "Hyviä kukkia!" sanoo Annikki ja niin sanovat muutkin ristijärveläiset, jotka voivat toivomiaan kukkia myös 4H:n kautta tilata.

"Tilauskahvituksia on tehty jonkin verran", jatkaa Annikki 4H:n toimintojen esittelyä, "esimerkiksi kuntaan. Ristijärven kunnan kanssa on tehty tosi paljon yhteistyötä. Kunta on ollut 4H:ta kohtaan myötämielinen."

Niinpä 4H on ollut mukana miettimässä Ristijärvelle tulevaa Maastopyöräily- ja suppilautakeskusta. "Se on matkailun kannaltakin asia, jota kannattaa viedä eteenpäin", toteaa Annikki.

VÄKKEÄ-työllistämishanke

VÄKKEÄ on TE-hallinnon rahoittama työllistämishanke, jonka tarkoitus on Kainuun alueella kehittää välityömarkkinoita, eli auttaa järjestöjä ja yhdistyksiä työllistämään ihmisiä, esimerkiksi pitkäaikaistyöttömiä. Sadan prosentin palkkatuissa on ollut niin sanottu palkkatukikiintiö, jolloin isot toimijat ovat napanneet niistä suurimman osan. "Nyt kun on uusi hallitus, on meillä toiveena, että se purkaisi kiintiömallin ja palkkatuet tulisivat julkiseen hakuun", esittää Annikki.

Ristijärvellä VÄKKEÄ pyrkii luomaan systeemin, jossa pienetkin työllistäjät, kuten kyläyhdistykset, voisivat auttaa vanhuksia esimerkiksi halonhakkuussa ja lumitöissä, jotta vanhukset pystyisivät asumaan omassa kodissaan. Tällainen toki lisäisi hyvinvointia Ristijärven kaltaisessa pienessä ja syrjäisessä kunnassa!