Ilimaelupuolen ihmiselle lähtöö leipää kesäsin myös kivestä

14.1.2021

Markus Pyykkönen, lähtöisin Ristijärven Pihlajavaaralta, on kouluttautunut lentokoneasentajaksi ja tekee ilmailupuolen töitä, mutta niiden ohella hänellä on Kainuussa liuskekiviyritys, joka toimii kesäisin. Markus kertoo sekä ilmailusta että kiviteollisuudesta.

Markus Pyykkönen kävi Keskuskoulun Pihlajavaaralta käsin. Sitten hän meni Paltamon lukioon mutta lähtikin sieltä Rovaniemelle ammattikouluun lentokoneasentajalinjalle. ”Sen keksin vihreistä oppaista, joita ne meille esitteli yheksännellä luokalla”, hän kuvaa uravalintaansa ja jatkaa:

”Valamistuin 2005 ja olin lentokoneasentajana Rovaniemen lentokentällä, missä oli lentokonekorjaamo. Armeijan kävin välissä - vuosi 2006 meni kokonaan siellä, ilimavoemien teknillisessä koulussa. Hornetin laivueessa olin apumekaanikkona viimeiset puoli vuotta armeija-ajasta. 

Jatkoin armeijan jäläkeen Rovaniemen kentällä puoli vuotta, van sitte yritys loppu. Siirryin Sodankylään muutamaksi ajaksi helikopteripuolelle. Se oli huoltopaikka Lapin pelastushelikopteri Aslakille. Vähän reilu puoli vuotta oli siellä sitä hommaa, ja kevväällä 2008 se loppu.

Siinä oli kuukauven väli, ja sillon tulin Ristijärvelle, ennen kuin pääsin Helsinki–Vantaan lentokentälle ATR-koneita rassaamaan.

Tuossa välissä minulle oli syntyny poeka, joka on nyt 11 vuotta. Kulin säännöllisesti lentämällä Kajaani–Helsinki-väliä, kun minulla vuorotyöläisenä oli viisi päivää työtä ja viisi päivää vappaata. 

Rassasi se kulukeminen, niin siirryin 2016 Kainuuseen takasin pysyvästi - Rististijärvelle, Pihlajavaaralle, mäen päälle Tololaan.

Sain sillon 2016 Kajaanin kentältä kuormaajan paikan. Mekaanikon hommat jäi pois ja tulin kuormaajaksi, jossa oli jäänpoisto lisänä, eli matkatavarat pois konneesta ja konneeseen. Sitä olisi kestänyt, van sitten tuli korona, niin loppu aika lailla kokonaan, on vaen pari lentoa viikossa. Oon nyt lomautettuna palakkatyöstä.”

Markus perusti Kainuun Liuskekiven 2011

”Kun kulukeminen rassasi, niin aattelin, että pitäs kehitellä jottai muutaki. Ristijärvellä oli kiviyrittäjä Suutarin Mikko, joka sitten kuoli, niin siitä kaevaotu mieleen, että tekkeekö täällä kukkaan nyt kivihommia. Perustin 2011 Kainuun Liuskekivi -yrityksen. Mikon leskeltä ostin kivensahauskoneen.

Louhos sijaitsee Puolangan puolella Kotilassa. Pihlajavaaralla oli vanha navetta, jossa pysty työstämään kiveä, jos oli tarpeen. Yleensä ei tarvitse, vaan liuskekivet ovat hajakokoa.”

Louhinta tapahtuu poraamalla ja räjäyttämällä 

Liuskekivi on kalliossa pystyssä. Kallion juuresta porataan ja räjjäytettään, niin liuskeet siitä aukijaa. Räjäytyksen jäläkeen, kun se seinämä kaatuu, niin kivet irtoaa.

Kaivinkonneella pystyy isompia kiviä siirtelemmään. Paksummat kivet mennee pihakiveksi. Ohkasempia voi käyttää verhoiluun laatan tilalle.

Kuormalavoilla toimitetaan asiakkaalle tai asiakas hakkee ite. Painavaa on, monesti pittää käyvä viemässä. Osa hakkee iteki. Lähialueelle kuskaan ite lava-autolla ja peräkärryllä. Pitemmälle toemitukset hoetaa Postin lokistiikka.

Ympäri Suomea on menny kivveä – pihapoluille ja mökeille. Ne asennettaan kivituhkaan, viiteen senttiin kivituhkaa hierretään kiinni. Kivituhkaa oon minähi jonkin verran säkittäny, mutta Kainuun Soraltahan sitä saa enempi.”

Tuotteet on nettisivulla

Kainuulaisen vaatimattomaan tyyliin Markus sanoo, että tuotteet on nettisivulla www.kainuunliuskekivi.com.

Siellähän niitä on:

  • pihakivat
  • lattiakivet
  • verhous- ja julkisivukivet
  • tulisija- ja muurikivet.

Kuvista löytyy käyttö- ja asennusvinkkejä. ”Kivisahalla pystyy sahhaamaan määrämittasta”, täydentää Markus.

Kiviteollisuuden tulevaisuudennäkymät 

”Kivihomma on minulla sivupisneksenä, toesena työnä”, kertoo Markus. ”Kesäpuolella tapahtuu, talavi on ihan hiljasta.”

”Arviot on, että kivveä on. Luulen, että luonnonkivelle on aina kysyntää. Vaikka se on petonikivviin nähe pientä, niin nykyään arvostettaan luonnonkivveä ja ekolokista ajattelluo.”

Markus kertoo, että perheelle on valmistunut 2020 talo Sotkamoon.

Haastattelijaan teki vaikutuksen tuo kainuulaisten moniosaaminen, ja niinpä ratkesi myös kysymys, miten haastattelijan Kainuun-talon piha-alue ja käytävät laitetaan: ekologisella luonnonkivellä, kainuulaisella liuskekivellä!