Kolmannen polven kivimies jatkaa kiviteollisuutta Ristijärvellä

11.2.2021

Harmaaseen graniittiin perustuva kiviteollisuus oli jonkin aikaa keskeytyksissä Ristijärvellä, kunnes kolmannen polven kivimies Antti Palin yhdessä Luonnonkivi Palin Oy:n kanssa osti RG Stone Oy:n koko osakekannan. RG Stone omistaa Ristijärven Harmaan louhimon Tiukuvaarassa. Antti Palin kertoo toiminnan jatkumisesta Ristijärvellä.

Ristijärven harmaa graniitti on kaunis kivi. Sitä on Tiukuvaarassa miljoonia vuosia vanhoissa kallioissa. Arkkitehdit tietävät Ristijärven harmaan graniitin, ja he pitävät siitä, mutta koska sitä ei ole muutamaan vuoteen louhittu, on sen saatavuus ollut epävarmaa.

Nyt siitä tehtäviä noppa- ja nupukiviä saa jo pienessä mittakaavassa ja lumien sulettua suuremmassakin, kun louhinta alkaa.

Ympäristöajattelu on vahvasti RG Stonen luonnonkivitoiminnassa mukana

”Yhtenä uraauurtavana ajatuksena noppa- ja nupukivituotannossa on”, kertoo Antti Palin, ”että pystytään käyttämään hyödyksi sivuvirtoja. Kun sahauslaitoksille viedään kiviä, niiden pitää olla määrätyn kokoisia ja muotoisia, eikä niissä saa olla rikkoumia. Kun nupua ja noppaa tehdään, niin voidaan käyttää kiviä, jotka eivät sahaukseen sovellu. Mitä jää yli lohkomisen jälkeen, on jo itsessään valmista karkeaa mursketta tai louhetta, ja se on erinomaista rakennusainetta kantavissa alakerroksissa. Se on ympäristöteko. Sitä ei ole kukaan tehnyt aikaisemmin.”

”Nykyään isoilla louhimoilla jää valtavasti sivukiveä hyödyntämättä. Meillä Tiukuvaarassa on ajatuksena käyttää hyväksi kivi mahdollisimman tarkkaan.”

Palinin kiviveljekset

Isoisä Antti Palin perusti 1921 Loimaalle kivialan yrityksen. Isä Reino Palin ja hänen veljensä Martti jatkoivat yritystä 80-luvun loppupuolelle asti. Sitten tuli sukupolvenvaihdos, ja Heikki ja Antti Palin ottivat ohjat.

Antilla oli 90-luvulla yhdessä veljensä kanssa Palin Granit ja Loimaan Kivi. 90-luvun loppupuolella hän perusti yksin Luonnonkivi Palin Oy:n, jota hän pyöritti vuoteen 2010 asti ja jonka hän sitten myi.

Viimeisinä vuosina Antti erikoistui tekemään ratsastuskenttiä, hän kun on hevosihminen. ”Siinä oli täyttämätön aukko markkinoilla”, Antti kertoo. ”Jonkin verran tein myös pohjia tekonurmikentille, kun niissäkin oli hirveän vähän tekijöitä.”

Ristijärvi-kivi korvaamaan tuontikiveä

Antti alkoi 90-luvulla tuomaan kiviä ulkomailta: nupukiviä Portugalista ja reunakiviä Kiinasta. Markkinoilla oli luonnonkiville tarvetta, mutta saatavuus takkusi. ”Minulla oli markkinalähtöinen lähestyminen tähän asiaan”, toteaa Antti. ”Olin markkinoilla ensimmäisenä tuontikivien kanssa.”

Antti teki kenttiä nykyfirmansa Levelandin lukuun, mutta vaikka hän oli myynyt Luonnonkivi Palinin, hän oli mukana muutaman vuoden ja senkin jälkeen hän seurasi alaa. 

Luonnonkiven tuonti Portugalista ja Kiinasta vaikeutuu koko ajan. Antti käänsi katseensa Ristijärven harmaaseen graniittiin. ”Ristijärven harmaa graniitti on ulkonäöltään kaunis, ja siinä on hyvät lohkontaominaisuudet”, hän tuumaa. ”Onhan Ristijärvi Loimaalta katsottuna vähän kaukana mutta lähempänä kuin Portugali tai Kiina. Ja lyhyet etäisyydethän Ristijärveltä on Pohjois-Suomen keskuksiin.”

Niinpä Antti Palin, kuten hän sanoo, ”palaa juurilleen” ja alkaa louhimaan harmaata kiveä Suomessa. He ostivat RG Stone Oy:n puolalaisilta niin, että Luonnonkivi Palin omistaa siitä 50 % ja Leveland 50 %. Puolalaisten ohella firmassa oli myös suomalainen henkilö pienemmällä osuudella omistajana.

Harmaan graniitin tuotteet ja tulevaisuus

Ristijärven harmaasta graniitista hyvälaatuiset kivet menevät jatkojalostukseen. Niistä tehdään laattoja, pöytätasoja, hautakiviä, muurikiviä ja reunakiviä. Suurimmat massat menevät ympäristörakentamiseen eli kaupunkien julkiseen rakentamiseen, toreille ja liikenneympyröihin.

”Suuri osuus suomalaisessa kiviteollisuudessa on ollut tuontikivellä. Nyttemmin asiat ovat muuttuneet, ja uskoisin, että suomalaisella kivellä tulee olemaan hyvä menekki.”

”Suomalaisella kivellä on pieni hiilijalanjälki. Se on helppo päätellä, kun ajattelee portugalilaisen ja kiinalaisen tuontikiven kuljetusmatkoja ja vertaa niitä suomalaiseen.”

”Kivi on kestävä ja kierrätettävä materiaali. Kun esimerkiksi tielinjauksia muutetaan, otetaan vanhat reunakivet, noppa- ja nupukivet talteen ja asennetaan uuteen kohteeseen. Luonnonkiven voidaan sanoa olevan hyvin ekologinen materiaali.”

Antti Palin asuu Ypäjällä, hän kun on paitsi kivimies myös hevosmies. Syksyn mittaan hän kävi paljon Ristijärvellä.

”Minulla on jäänyt siitä mieleen tosi hyviä kokemuksia. Uskon, että Ristijärvellä on mukava toimia.”