9.12.2024
Ristijärveä on kohdannut onni saada asukkaakseen kuuluisa luontokuvaaja Lassi Rautiainen
13.2.2019
Ristijärven keskustassa sijaitsevan Monimarket Leinosen historiasta, nykytodellisuudesta ja tulevaisuudenhaaveista jutellaan talvisena päivänä Leinosen konttorihuoneessa. Konttorissa istuvat Tapani Leinonen - hiljattain kuolleen kauppias Veikko Leinosen poika - ja Tapanin poika Jonne Leinonen. Tapanin vaimo ja Jonnen äiti Riitta piipahtaa myös konttorissa.
Veikko Leinosen isä Väinö Leinonen perusti Ristijärvelle sekatavarakaupan 15.12.1938. Sitä laajennettiin 1948. Väinön poika Veikko jatkoi kaupanpitoa. Veikko löysi Oulun kauppaopistossa ollessaan samasta oppilaitoksesta Anna-Liisan, omaa sukua Utriaisen, ja he menivät naimisiin 1947.
Anna-Liisa hoiti Leinosen kaupan kirjanpidon. Hän perusti Päivölän rakennukseen elintarvikepuodin 1960-luvun alussa. Lehtosen apteekin tontille Anna-Liisa laittoi kenkä- ja vaateliikkeen.
Kun Ristijärven keskus siirtyi nykyiselle paikalleen, Veikko rakennutti keskustaan kaupan, joka avattiin tammikuussa 1971. Saman katon alle siirtyi Anna-Liisan vaate- ja kenkäkauppa.
Kostamuksen rakentaminen vaikutti Ristijärveenkin. Tänne rakennettiin kerrostaloja ja 18 omakotitaloa samana kesänä. Leinonen toimitti niihin kaikki tarvikkeet. "70-luvun lopulla oli työteliäät kesät", toteaa Tapani. "Nyt ei kaikkina vuosina tule yhtään omakotitaloa", hän jatkaa, "ja nykyisin talopaketin myyjät toimittavat kaiken, pieniä rautakauppoja ei siihen tarvita."
Leinosen Monimarket on kuitenkin edelleen Ristijärven ainoa rautakauppa. Siellä on "vasara ja nauloja" ja myös kodinkoneita kuten mikroja, pesukoneita, liesiä ja vaikkapa vedenkeitin mökille. Maaleja saa vuorokauden sisällä tilauksesta.
"Monimarketin tilat on sen verran ahtaat, että kaikkea ei voi pittää näkösällä, van kesällähi, kun tavarata tarvitaan, me tilataan se tosi noppeesti ja asiakas saa sen kotiinkuljetuksella", sanoo Tapani.
Leinosen maine on huikea Kajaania myöten. Ristijärveläinen vanhus oli käynyt Kajaanissa lääkärissä, ja kun lääkäri oli kysynyt vanhuksen toimintakyvystä, tämä oli vastannut käyvänsä potkurollaattorilla Leinosessa. Lääkäri, joka oli kainuulainen vaikkakaan ei ristijärveläinen, oli sanonut: "Mitä Leinosessa ei oo, sitä ei ihminen tarvihe."
Leinonen laittoi myymäläauton 60-luvulla. Myymäläauton tulo oli monen kylän elämän huippuhetki. Vähitellen toiminta muuttui tappiolliseksi, ja myymäläauto lopetettiin 1999.
Vakioasiakkaista kuitenkin huolehditaan soittamalla. "Aamulla soitetaan ja puolen päivän jälkeen ruvetaan kuljettamaan. Kuljetus toimii perjantaisin - tilauksesta useammin", kertoo Tapani.
Kauppiaan taidot kulkevat Leinosilla geeneissä, mutta lisäksi heillä on alan koulutus. Veikko Leinosen poika Tapani kävi kauppaopiston Tampereella. Tapanin poika Jonne kävi lukion Paltamossa ja ammattikorkeakoulun Kajaanissa. Jonnen sisko Kristaleea sai Leinosesta kesätöitä, mikä toimi hyvänä ponnistuslautana hänen tulevalle opettajan uralleen. Riitalla on lihamestari- ja esimieskoulutus, ja hän hoitaa elintarvikeosastoa ja markkinointia.
Monimarketin työntekijät ovat Tapanin, Riitan ja Jonnen tukiverkosto. Eläkkeelle lähteneitä työntekijöitä muistetaan kiitollisuudella. Monet ovat olleet vuosikymmeniä Leinosen palveluksessa.
Postin palvelut liikkeen yhteydessä ovat asiakkaille mieluisia. Niistä tulee hyvää palautetta.
Vuonna 2015 kuntalaiset valitsivat Jonnen vuoden asiakaspalvelijaksi. "Iloinen ja asiakaspalveluhenkinen" oli kuntalaisten peruste.
Myös Tapanin mielestä asiakaspalvelutyö antaa voimia, ja se on väliin hupaisaakin. Hän muistelee vanhaa vakioasiakasta, joka rakensi "kopperon" kerran vuodessa ja kävi aina tarvikkeet rautapuolelta. "Paljoko ne tekkee", hän oli kerran kysynyt ostoksistaan ja lisännyt: "Ethän varmasti kälämeä". Sitten hän oli jatkanut: "Outa vähän aikoa, minä käön Sotkamosta varastamassa rahhoa."
Kulttuuritapahtumat, kuten Veisuuvestivaalit ja Juustoleipämessut, tuovat eloa myös kauppaan. Ristijärven urheiluseura Pyry, metsästysseurat, kyläyhdistykset ja Ristijärven Martat järjestävät erilaisia tapahtumia. Tapahtumat tuovat tilauksia ja asiakkaita.
"Tämä on niin keskeinen paikka Kainuussa tämä Ristijärvi, että täältä on heleppo käyvä töissä missä vaan", sanoo Tapani optimistisesti. Ristijärveltä käydään työssä Otanmäen vaunutehtaalla, Terrafamessa Sotkamossa, moni käy töissä Kajaanissa. Täältä on käyty päiväseltään töissä Kuhmossa, Ämmänsaaressa ja peräti Oulussa. "Täällä on pieni nätti koulu ja lapsesa saa kätevästi päiväkottiin - ne on hyvällä mallilla."
Riitta haaveilee voivansa jäädä mahdollisimman pian eläkkeelle. Ristijärvellä on hyvät mahdollisuudet harrastaa monenlaista toimintaa. "Haluaisin nauttia tästä mahtavasta luonnosta, oman kotipihan hoidosta ja Ristijärven kulttuuripalveluista."
"Kylän tulevaisuus ratkaisee paljon. Kunnan askeleet vaikuttavat meidänkin päätöksiin. Kuntastrategia ratkaisee", maalailee Jonne Monimarketin tulevaisuudenkuvaa. "Tuleeko mökkiläisiä ja paluumuuttajia? Miten vanhusten palvelut kehittyvät?" Jonnen haaveena on, että jos kylä kehittyy, Monimarketissa olisi hänelle "pitkäaikainen leipä, vaikka joutuu pitkää päivää tekemään". Jonne ei puhu vain rahasta, vaan asiakaspalvelu on hänelle voimavara ja kaupanpito elämän tukipilari.