Miten lisätä nuorten harrastusmahdollisuuksia ja ehkäistä ilkivaltaa Ristijärvellä?

28.1.2022

Iso porukka kartoittaa tässä jutussa ristijärveläislasten ja -nuorten harrastusmahdollisuuksia Ristijärvellä ja ehdottaa parannuksia, joilla ilkivaltaakin voitaisiin ehkäistä. Liikuntatoimi, Nuokkari, kunnan tekninen päällikkö, Nuorisovaltuusto, Pyry, 4H, Keskuskoulun rehtori ja koulunkäynnin ohjaaja, kirjasto ja ristijärveläisnuori kokemusasiantuntijana sanovat sanansa.

Liikuntatoimen tarjoamat harrastusmahdollisuudet

Liikuntatoimesta kertoo Elisa Pääkköstä sijaistava Laura Poikonen.

Ristijärvellä on hyvät puitteet omatoimiseen harrastamiseen, mutta ohjattua, nuoret yhteen kokoavaa toimintaa, voisi olla enemmänkin.

Omatoimisen harrastamisen mahdollistavat 4H:n kirpputorilta vuokrattavat lumikengät, sähköavusteiset maastopyörät ja kesäaikaan sup-laudat. Virtaalan monitoimikeskuksessa on hyvät tilat omatoimiseen liikkumiseen: uima-allas, liikuntasali sekä kuntosali. Ristijärvellä on myös mainiot puitteet luisteluun ja hiihtoon; talvikaudella viikonloppuisin voi käydä Saukkovaaralla laskettelemassa. Kannustaisin perheitä ja nuoria lähtemään yhdessä kokeilemaan eri liikuntalajeja.

Opetus- ja kulttuuriministeriön Harrastamisen Suomen malli on mahdollistanut uusien kerhotoimintojen käynnistämisen koulussa. Toiminnan tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteyteen. 

Harrastamisen Suomen mallin pilottikaudella syksyllä 2021 lasten ja nuorten toiveisiin pohjautuvat kerhot aloittivat toimintansa. Harrastamisen Suomen mallin tuella aloitettujen kerhojen lisäksi on koulun omia kerhoja sekä iltapäivään sijoittuvia kerhoja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Kerhoja yhteistyössä toteuttamassa ovat koulu, 4H, Pyry, Paltamon kansalaisopisto ja liikuntatoimi.

Käynnissä olevia kerhoja ovat välipalakerho, kokkikerho ja vesiliikuntakerho. Lisäksi on mopokerho, lasten tanssi, luontokerho, kuvataidekerho ja Pyryn liikuntakerhot.

Iso osa kerhoista on suunnattu alakouluikäisille, joten nyt on aika kartoittaa myös yläkoululaisten toiveita harrastusmahdollisuuksien suhteen. Toiveisiin ja tarpeeseen pyritään vastaamaan mahdollisuuksien mukaan.

Korona-aika näkyy myös kerhotoiminnassa. Toiminnan järjestäminen on haastavampaa ja osallistujamäärät ovat pieniä. 

Kesäaikaan liikuntatoimi yhteistyössä 4H:n kanssa järjestää lapsille ja nuorille leiritoimintaa ja mahdollisesti kesäliikuntakerhoja. Virtaalassa pyritään myös järjestämään lasten ja nuorten toiveiden mukaista toimintaa, kuten viime syksyn uimakoulut.

Nuokkarin tarjonta

Ristijärveläislapsille ja nuorille on Nuorisotalo Nuokkari auki maanantaisin ja perjantaisin. Lauantaitakin on kokeiltu, mutta lauantaisin ei ole ollut kävijöitä. Perjantaisin Nuokkari aukaistaan kello 16. Sinne saa tulla alakouluikäisetkin; yläkouluikäiset tulevat kuuden pintaan iltapäivällä.

Diskoja on lapsille kerran kuussa. Nythän Nuokkaria ei saada pitää, kun on korona, sanovat 4H:n tarjoamista mahdollisuuksista kohta enemmän kertova Annikki Hyttinen ja Laura Poikonen.

Oskari Oikarinen, josta lopuksi lisää, on ollut Nuokkarissa valvojana jo kohta viisi vuotta. Oon ite huomannu, sanoo Oskari, että siellä käypi tietyt henkilöt - ei hirveesti uusia ihmisiä näe.

Ilkivaltatapaukset

Kartoitetaanpa myös tietoon tulleet kunnan omaisuuteen kohdistuneet ilkivaltatapaukset ja pohditaan, mitä niiden ehkäisemiseksi voitaisiin tehdä. Tapauksista kertoo kunnan tekninen päällikkö Ahti Mikkonen.

Rantapaviljonki

Pappilanrannan Rantapaviljongissa oli remontin jälkeen oleskelutilassa vanhoja muovikalusteita. Ne oli säretty jossakin vaiheessa.

Kirkonkylän kyläyhdistys remontoi rantapaviljongin kesällä 2021. Kyläyhdistyksen aktiivit vetoavat kirkonkylän esittelyssä (linkki) ristijärveläisiin näin: Ja kaikille vetoomus, että pitäisitte silmällä paviljonkia, ettei siellä tehtäisi ilkivaltaa. Jos sellaista havaitaan, niin pitäisi ilmoittaa Yhteispalvelupisteeseen. Pidetään rantapaviljongista yhdessä huolta!

Urheilukentällä kaahailtu rumin jäljin

Urheilukentällä oli aiheutettu aikamoista vahinkoa kaahailemalla. Jäljistä oli kuvia ja keskustelua Facebookin Ristijärvi-ryhmässä ja kunnan Facebook-sivulla.

Yksi tekijöistä saatiin kiinni ikätoverien näköhavaintojen perusteella, ja myös tekoväline tunnistettiin.

Ahti Mikkonen kävi ilkivallantekijän kanssa keskusteluja, joissa sovittiin, miten tämä hyvittäisi aiheuttamansa vahingot. Kentän pinnan kaahailulla tärvellyt henkilö korvasi tekonsa reippaasti työpalvelulla.

Urheilukentän pukukoppirakennus rikottu

Urheilukentän alueella Pyryän puoleisella sivulla oleva pukukoppirakennus on rikottu, ovetkin on revitty irti. Se on nyt lähes käyttökelvoton.

Luistelukentän kaukaloon kaivettu koloja

Facebookin Ristijärvi-ryhmässä ihmeteltiin Ristijärven luistelukaukalon jään kuntoa. Siinä annettiin ymmärtää, etteivät kunnan työntekijät olleet hoitaneet hommiaan, eikä jäädyttäminen olisi ollut ainakaan keleistä kiinni.

Kun asia paikan päällä tutkittiin, niin jään kunto paljastui ilkivaltatapaukseksi. Jäähän oli kaivamalla kaivettu jollakin terävällä esineellä ihan maanpintaan asti läpimitaltaan arviolta 30 senttimetrin kolo.

Meijän työhenkilö vei vettä koloon, kertoo Ahti. Hän oli tehnyt sellaisen mokan, ettei ollut merkinnyt kohtaa mitenkään. Jälkikäteen kolo jäädytettiin uudelleen ja pantiin siihen merkki. Ihan puhasta ilkivaltaa oli se kolo.

Toisessa kohti oli kanssa kolo, Ahti jatkaa, mutta huomattavasti pienempi. Jonkin verran jouduttiin tasoittamaan sitäkin.

Tällainen ilkivalta voi johtaa luistelijan vakavaan loukkaantumiseen. Siksi Ahti jatkaa: Tästä ei ole tekijöistä tietoa, ellei nyt saaha vihjettä. Meihin voipi ilkivaltahavainnoista ottaa yhteyttä. Saahaan tekijä vastuuseen ja päästään korjaamaan aiheutetut vahingot.

Luistelukentän yhteydessä ollut pukukoppi oli Ahdin sanoin säretty ja kuseksittu, niin tehtiin päätös, että sitä ei enää sinne viijä.

Moottorikelkalla ja mönkijällä ajelua ilkivaltaisesti

Jääkiekkokaukalon ja vapaaluistelualueen lähettyvillä on kuntoilualue. Siellä oli pujoteltu moottorikelkalla.

Luistelualuetta puhdistavat lumityöntekijät olivat havainneet, että lumi oli polkeutunut jäähän hankalasti puhdistettavasti, koska siellä oli ajeltu mönkijällä.

Nuorisovaltuuston näkemyksiä

Ristijärven nuorisovaltuuston tehtävänä on edistää nuorten osallistamis-, vaikuttamis- ja toimintamahdollisuuksia. Nuorisovaltuusto on nuorten vaikuttamiskanava, mitä kautta he saavat tuotua esille nuorten näkökulman heitä koskevissa asioissa. Nuorisovaltuuston näkemyksiä tuo tässä esille Kaapo Kurkinen.

Kunta voisi harkita, olisiko mahdollista järjestää joku alue mihin saisi mennä ajelemaan luvan kanssa. Alue voisi olla vaikka pelto tai talvisin jäärata. Sinne saisi porukka mennä ajelemaan ja sudittelemaan, niin säästyy urheilukenttä ja luistelualueet. Toki voisi harkita sitä, voisiko vaikka Saukkovaaralla saada ajaa pururatoja ja polkuja luvan kanssa.

Sitäkin voisi miettiä, että luistelukopin toisi takaisin kaukalolle, jos sen vieressä olisi vaikka bajamaja. Kun siinä olisi kunnollinen vessa niin sisälle kuseksiminen varmasti loppuisi. Voisi sitä ainakin kokeilla.

Kaikki nämä tapaukset minusta kertoo turhautumisesta ja tekemisen puutteesta. Luulen, että kun saadaan kunnon paikka missä leikkiä mopoilla mönkijöillä yms., niin sillä saadaan loppumaan ilkivalta moottorivehkeiden osalta. Se on hankalampi tapaus miten saadaan paikkojen rikkominen loppumaan. Pitäisikö rikkojille antaa jokin purkuun menevä rakennus, että siinä tuhotkaa ja purkakaa? Vai olisiko se mahdollista, että porukka laitettaisiin rakentamaan jotain - vaikka korjaamaan urheilukentän rakennus.

Pyryn eväät

Ristijärvellä on urheiluseura Pyry. Pyryn kannasta ilkivaltaan sekä lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksiin kertoo Kimmo Väisänen.

Ilkivaltaa on jossain määrin esiintynyt iänkaiken (myös) Ristijärvellä. En koe, että se olisi erityisesti lisääntynyt viime vuosina. Missään nimessä pieninkään piruuden teko ei ole sallittavaa, mutta on hyvä hakea kaikkiin asioihin hieman perspektiiviä.

Mielestäni olisi hyvä huomioida muutama asia. Reilu parikymmentä vuotta sitten Ristijärvellä lasten ja nuorten määrä oli moninkertainen nykyhetkeen verrattuna. Silloin oli harrastuksia valita asti: lentopallo, pesäpallo, hiihto, partio, erilaiset kerhot jne. Joinain vuosina tällä kylällä toimi aktiivisesti myös jalkapalloilu. Tänä päivänä lasten ja nuorten määrä on huomattavasti vähäisempi, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö silti tarvittaisi aktiivista toimintaa harrastusten saralla. Olemmehan osoittaneet monessa asiassa, että pienikin kylä pystyy isoihin tekoihin, joten miksi ei tehtäisi sellaista myös lasten ja nuorten harrastuksien suhteen. 

Meidän kylän nuoret ovat fiksuja ja heissä potentiaalia moneenkin asiaan! Heillä on kyky touhuta porukalla, mutta mahdollisuuksia tulisi olla enemmän. 

Meillä on Virtaalassa hieno liikuntasali, jonka käyttöastetta olisi tarpeen nostaa. Innostuisivatko nuoret liikkumaan porukalla sisällä silloin, kun sää ei houkuttele ulkoliikuntaan? Voisiko sinne järjestää esimerkiksi sählyvuoroja? Nykyaikaa ovat myös skeittiparkit, moporadat ynnä muut. Kysytään nuorilta itseltään ja satsataan siihen, mitä he toivovat!

Pyry järjestää pienille lapsille liikkaria ja hiihtokoulua, mutta yläkouluikäisille ohjattua toimintaa ei taida olla tarjolla.

Käykääpä seuraamassa joku ilta jääkiekkokaukalon reunalla, kuinka sulassa sovussa toisistaan mittaa ottaa ikähaarukalta 7 - 16-vuotiaat lapset ja nuoret! Tai mikä parempi, ottakaa luistimet mukaan ja menkää seuraksi.

Vain avoimella keskustelulla ja yhdessä tekemällä saadaan myös nuorten ääni kuuluviin! Puhutaan yhdessä tehdyistä typeryyksistä ja mietitään, mihin järkevään ne energiat saataisiin puretuksi! Enemmän yhteistyötä, vähemmän syytöksiä ja arvailuja, sillä ne eivät johda mihinkään. Yhteistuumin me rakennetaan niitä isoja tekoja!

4H:n tarjonta

Ristijärven 4H:n lapsille ja nuorille tarjoamista mahdollisuuksista kertoo Annikki Hyttinen. 4H järjestää koulun kanssa yhteistyössä kerhotoimintaa: välipalakerhon ja kokkikerhon.

Välipalakerhoon tulevat lapset maanantaisin kello 12.30 välipalalle, ja siitä he jatkavat uintikerhoon, jota Poikosen Laura pitää. Keskiviikon välipalakerhoon lapset tulevat kello 13.30. He saavat välipalaa; he pelailevat ja piirtelevät. Kello 14.30 he saavat koulukuljetuksen kotikyläänsä.

Kokkikerho pidetään torstaisin Keskuskoulun kotitalousluokassa. Siellä ohjaavat Annikki ja kaksi yläkouluikäistä nuorta. 

Lapsia on ollut kokkikerhossa toista kymmentä, kertoo Annikki. Nyt korona tietenkin häiritsee kerhotoimintaa.

Jos innokkaita lapsia löytyy, perustetaan uusia kerhoja toiveiden mukaan - resursseja on, sanoo Annikki.

Keskuskoulun näkemyksiä

Keskuskoulun näkemyksiä tuo ensin esiin rehtori Tiinaliisa Portano.

Meillä on upeat lapset ja nuoret, joita kuunnellaan ja joiden toiveita pyritään toteuttamaan käytössä olevien resurssien rajoissa. Yhdessä teemme töitä kasvavan polven eteen ja sen ideoita toteuttaen.

Meidän nykyiset 15 - 20-vuotiaat käyttävät paljon vähemmän päihteitä kuin aikaisemmin. Nuorten pyynnöstä on useana kesänä järjestetty nuorten naisten liikuntapäiväleiri, eli heidän toiveitaan kyllä kuullaan. Myös Nuorisovaltuuston ja Lasten ja nuorten parlamentin toiveet huomioidaan muun muassa kerhotoimintaa, kouluruokailua ja viihtyisyyttä lisäävine ehdotuksineen.

Vanhempainyhdistys RiVaRy ja MLL tukevat muun muassa välinehankinnoilla lapsia nuoria ja heidän perheitään, samoin 4H ja seurakunta omilla toimillaan.

Olga Kannoeva tuo esille koulunkäynninohjaajan näkökantoja.

Ristijärvi on pieni kompakti kylä, josta löytyy monipuolisia harrastusmahdollisuuksia. Harrastukset ovat mahdollisia sekä lukuisten yhdistysten että infrastruktuurin ansiosta. 

Talvisin täällä voi harrastaa hiihtoa, jääkiekkoa, luistelua ja laskettelua, sillä kylästä löytyy kaukalo, hiihtolatuja ja Saukovaaran rinteitä. Kesäisin Ristijärvellä voi harrastaa uintia, sup-lautailua, frisbeegolfia ja pyöräilyä. Ristijärveltä löytyy upea kylän ranta ja lukuisia uimapaikkoja, ulkoreittejä sekä frisbeegolfrata.

Ristijärven voimavara on lukuisten yhdistysten toiminnassa. Ristijärven Pyry, 4H-yhdistys, Paltamon kansalaisopisto sekä Ristijärven kyläyhdistys järjestävät lukuisia liikunnallisia kerhoja. Ristijärven keskuskoulu ja monitoimikeskus Virtala osallistuvat kerhojen järjestämiseen koululaisille. Näin kyläläiset yhteisvoimin huolehtivat lasten ja nuorten harrastuksista. 

Toki aina voi löytää parantamisen varaa ja kehittämiskohteita. Esimerkiksi täällä voisi järjestää jääkiekko- ja/tai luistelukoulun, ohjatun frisbeegolfin, teatterikerhon, suunnistuskerhon, jalkapallokerhon tai vaikkapa pallokerhon, sillä puitteita näille harrastuksille Ristijärveltä löytyy. Aina voi myös herättää henkiin aikaisempina vuosina toimineita kerhoja. 

Näin jokaiselle lapselle ja nuorelle löytyisi makuun ja vanhempien kukkaroon sopiva harrastus.

Kirjasto

Kirjasto tekee aktiivista yhteistyötä Keskuskoulun kanssa. Kirjaston tarjoamista mahdollisuuksista lapsille ja nuorille kertoo Maritta Karjalainen

Kirjastossa on henkilökunta paikalla ma 12 - 19 ti 12 -17 ke 9 - 15 to 12 - 15 pe 12 - 16. Omatoimiaika on kaikkina päivinä klo 9 - 20.

Omatoimikirjaston ikäraja on 15 vuotta. Joitakin toiveita ikärajan laskemiseksi tai pääsystä vanhemman kirjallisella suostumuksella jo ennen ikärajan täyttymistä on tähän mennessä esitetty.
 
Kirjastossa tai Google Meetin kautta voitaisiin järjestää tapaaminen, jossa keskusteltaisiin nuorten kirjastoon kohdistuvista toiveista ja mahdollisuuksista niiden toteuttamiseen.

Kirjastolla on toukokuun loppuun saakka harjoittelijana kirjallisuutta opiskellut Elina Leimu, joka kirjavinkkien lisäksi on valmis opastamaan Pohjoisen eKirjaston käytössä.
 
Kirjasto tarjoaa e-aineistojen lisäksi edelleen kirjoja, lehtiä ja DVD-elokuvia sekä musiikkia ja äänikirjoja cd-muodossa.

Muistamme ja tiedämme, että lukeminen auttaa keskittymään, tuo tietoa ja avartaa maailmaa. Lukutaitoa voi kehittää kaikenikäisenä ja lukemista voi harjoitella myös vapaa-ajalla. Lukeminen tuo iloa ja auttaa opiskelussa, työssä ja elämän arjessa selviytymiseen.

Tervetuloa kirjastoon!

Pohjoisen eKirjasto

Näitä varten tarvitset kirjastokortin numeron (viivakoodi) ja PIN-koodin (saat kirjastosta).

Ellibs

E-kirjoja ja e-äänikirjoja pääosin suomeksi. Älylaitteelle Ellibs-sovellus.

OverDrive

E-kirjoja ja e-äänikirjoja pääosin englanniksi. Älylaitteelle Libby-sovellus.

eMagz

Kotimaisia aikakauslehtiä digitaalisina näköislehtinä.

ePress

Kotimaisia sanomalehtiä digitaalisina näköislehtinä (vain kirjaston verkossa).

PressReader

Sanoma- ja aikakauslehtiä yli 60 kielellä. Älylaitteelle sovellus.

Naxos Music Library

Klassisen musiikin kuuntelupalvelu. Älylaitteelle NML-sovellus.

Rockway

Soiton- ja laulunopetuskursseja suomeksi.

Kirjastokino

Elokuvien suoratoistopalvelu.

Viddla

Elokuvien suoratoistopalvelu. 3 lainaa / kk.

Medici.tv

Taidemusiikin konserttitaltiointeja, dokumentteja ja opetusmateriaalia.

Pohjoisen eKirjastoon pääset täältä.

Kainet-verkkokirjastoon pääset tästä osoitteesta.

Näiden eri palvelujen käyttöohjeet löydät täältä.

Kokemusasiantuntijan ja kokemusasiantuntijan äidin näkemyksiä

Oskari Oikarinen on 23-vuotias ristijärveläisnuori, jo toisen asteen opinnot päättänyt ammatti-ihminen. Oskarin äitikin osallistuu keskusteluun.

Ristijärvellä ei kauheen hyvät oo nuorison harrastumahdollisuudet. Se on ollut ongelma kautta aikojen täällä, sanoo Oskari. 

Oskarin äidin mielestä harrastusmahdollisuudet olivat paremman Villen, Osakarin isoveljen aikaan. Ville on nyt 34-vuotias ja palokunnalla töissä. Silloin oli nuorille teatteri, oli enemmän urheiluhommia ja lentopalloa pelasi melkein kaikki. Nuorisotalolla kävi nuoriso sillon enemmän. Se kokkoontu Yhteispalvelupisteen kokoushuoneessa.

Mitä nuoriso nykyään tekee vapaa-ajalla on muuttunu meijän ajoista, jatkaa Oskari. Nuoriso ei oo läheskään enää niin kiinnostunu liikunnasta ku mitä on sillon ollu. Mitä Ristijärvellä oon huomannu ja mikä on huono asia, on kiinnostus käyttää päihteitä täällä. Käyttöikä on tullut niin paljon matalammaksi kuin mitä se on ollut. Alkoholi ja nikotiinihan se on.

Harrastusmahollisuuksista on mulla huonompi sannoa, kertoo Oskari itsestään, kun suurimman osan vapaa-ajasta olen viettänyt tietokoneella. Oskari on edelleenkin paljolti tietokoneella, sillä se yhdistyy hänen koulutukseensa ja ammattiinsa.

Mutta kun nyt muistelen, niin meijän kaveripiirillä oli airsoftaus. Meijän piti ihan ite keksiä se ja kaikki välineet siihen. Me mentiin mehtään ja leikkiaseilla ammuttiin muovikuulia. Oli se jännää! Olin sillo 14 ja siitä ylöspäin.

Pienempänä vietin aikaa Saukkovaaralla laskettelemassa kaikki viikonloput. No nyt olin viime viikonloppuna siellä talkootöissä. 

Loppujen lopuksi minä en oo hirveemmin ilkivaltaa tehny, mitä oli, niin joskus särettiin paikkoja ja oltiin alueella, jolla ei saanut olla, kunnanvarikko tulee ensimmäisenä mieleen. Ehkä 13-vuotiaasta asti.

Oli vähä semmonen kaveriporukka, joka ei ruvennu mihinkään ilkivaltaan, niin sitä ei tullu mitenkään hirveemmin tehtyä.

Nuokkarissa, missä oon valvojana, on suuressa suosiossa biljardipöytä siellä. Sitä tykkää nuoriso pelata. Mutta pöytä on päässy vähän huonoon kuntoon - se ei oo mikään maailman paras ennää.

Nyt ei oo päässy koronan takia kyselemään, mitä ihmiset haluaa. Nykyaikaa olisi pelikonsolit ja seurapelit - saattasi toimia nuorisoympyröissä.

Keskustelu jatkukoon ja teot ratkaiskoot

Tässäpä tämänkertaiset näkemykset. Niihin voivat kunnan asianomaiset elimet tarttua, ja niitä saapi somessa kommentoida.