Paikkakunnan pienuudesta on etua Ristijärven kotihoidossa

16.4.2020

Siitä, miten kotihoito sujuu Ristijärvellä, kertoo palveluesimies Salla Heikkinen.

Säännöllinen kotihoito on asiakkaan päivittäisistä arkisista tavallisista asioista huolehtimista: peseytyminen, hygienia, lääkkeet, ruokailu, sairaanhoidolliset tarpeet...

Viime vuoden tilaston mukaan säännöllisen kotihoidon asiakkaita oli 65. Noin 23 % kunnan yli 75-vuotiaista asukkaista on kotihoidon säännöllisenä asiakkaana.

Kotihoidon palvelut myönnetään koko Kainuussa samojen periaatteiden mukaisesti. Asiakasohjaaja tekee asiakkaan luona kokonaisvaltaisen palvelutarpeen arvioinnin. Siinä selvitetään asiakkaan hyvinvointi, terveys, toimintakyky ja kotona asumista tukevien palveluiden tarve. Palvelutarpeen arviointi tehdään yhdessä omaisen, läheisen ja mahdollisen edunvalvojan kanssa. Samalla arvioidaan mahdollisuus yksityisten palvelujen käyttöön, kuten siivoukseen, ja käydään läpi tukipalvelut, kuten mahdollinen turvapuhelimen tai ateriapalvelun tarve. Palvelutarpeen arvioinnin jälkeen seuraa kotihoidon määräaikainen arviointijakso, jossa tehostetusti vastataan asiakkaan tarpeisiin.

Salla Heikkinen toimii palveluesimiehenä puoliksi Ristijärvellä ja puoliksi Hyrynsalmella. Ristijärvellä on lisäksi 2 sairaanhoitajaa ja 9 lähi- tai kodinhoitajaa. Sijaisia on vaihteleva määrä. Kainuussa on yhteinen maakunnallinen resurssipooli, mistä poolityöntekijät tulevat tekemään äkillisesti poissaolevien hoitajien sijaisuuksia.

Sekä Ristijärven että Hyrynsalmen kotihoito ovat itsenäisiä omia yksiköitään, mutta Kainuun kotihoitojen kesken tehdään tosi tiivistä yhteistyötä: henkilöstö liikkuu tarvittaessa kunnasta toiseen. Pidämme tiiviisti yhteyttä eri yksiköiden kesken. Kerran kuukaudessa on kaikkien esimiesten yhteinen vastuualuepalaveri. Ne ovat etupäässä Skype-palavereita, Kainuussa kun on pitkät etäisyydet.

Säännöllinen kotihoito on päivittäistä tai viikoittaista hoitoa tai hoivaa. Lisäksi on tilapäisiä käyntejä niille, joilla ei ole kotihoidon säännöllistä tarvetta. Tärkeimpiä kotihoidon tukipalveluja ovat ateriapalvelu ja turvapuhelinpalvelu. Kotihoidon kautta myönnetään sosiaalihuoltolain mukaista liikkumisen tukea eli taksimatkoja. Normaalisti on myös kuntouttavaa päivätoimintaa, mutta nyt se on koronapandemian takia tauolla.

Yhteistyö yksityisen sektorin kanssa on Ristijärvellä hyvää. Yksityisesti on tarjolla muun muassa siivous- ja saattajapalveluita. Yksityisiä palveluja on Ristijärvellä pieneksi kunnaksi tarjolla esimerkiksi Hyrynsalmeen verrattuna poikkeuksellisen paljon. Yksityiset palvelut syntyivät Senioripolis-hankkeen yhteydessä.

Kotihoidon konsultaatiolääkäri käy noin kerran viikossa kunnassa. Lääkäri on toki puhelimella ja ajanvarauskirjan kautta tavoitettavissa muulloinkin, jos tarvetta tulee.

Kotihoidossa toimitaan kuntouttavan työotteen mukaisesti, ja sitä noudatetaan kaikessa toiminnassa. Kotihoidon henkilökunta osallistaa ja tukee asiakasta omassa arjessaan. Mahdollisen sairaalajakson jälkeenkin kotona asuminen on parasta kuntoutusta. Tarpeen mukaan tuki on silloin tehostettua ja siinä voi fysioterapeuttikin olla apuna. Moniammatillinen yhteistyö on siirtymävaiheissa tärkeää.

Korona ei ole vielä sotkenut pahasti mutta siihen varaudutaan

Korona ei ole vielä vaikuttanut merkittävästi Ristijärven kotihoidon toimintaan. Tietoa tilanteen etenemisestä välitetään ja saadaan. Varautuminen ja valmistautuminen pandemian kohtaamiseen on jokaisessa työpäivässä esillä. Suu-nenäsuojat ja käsineet ovat jo käytössä kaikissa asiakaskontakteissa. Ohjausta ovat palveluesimiehet saaneet itse, ja he myös ohjaavat henkilöstöään. Kuntalaisilta tulee kyselyjä ja omaisia koskevia puhelinsoittoja Etelä-Suomesta asti.

"Harva asutus osaltaan suojaa meitä. Monellakin tavalla. Täällä on opittu olemaan omassa rauhassa."

Mikäli kotihoidon asiakkaalla ilmenee oireita, jotka viittaavat koronaan, toimitaan soten ohjeistuksen mukaan. Testaamisen kynnys on madaltunut. Tartuntaketjuja jäljitetään jatkuvasti.

"Kainuun mittakaavassa meillä on Ristijärven kotihoidossa hyvä tilanne. Meillä on hyviä, sitoutuneita sijaisia. Pitkiinkin sijaisuuksiin on aina löytynyt tekijä. Suurissa henkilöstöhaasteissa ei olla oltu."

"Toivoisin, että meillä olisi opiskelijoita enemmän harjoittelemassa", jatkaa Salla, "että nuoret uskaltaisivat lähteä rohkeasti kotihoitoon työhön ja sitä kautta saisimme tulevaisuuden tekijöitä tänne Ristijärvellekin."

Kajaanissa on lähihoitajien koulutusta, mutta Suomussalmelta lähihoitajien koulutus loppui. "Tilanteita tulee, hoitajia tarvitaan."

Salla on kotoisin Pyhännänkylältä

Salla on syntyjään pyhännänkyläläisiä. Pyhännänkylälle hän rakensi miehensä kanssa talon kahdeksan vuotta sitten. Kotitalonsa rannasta ottamallaan valokuvalla Salla voitti syksyllä Ristijärven Facebook-sivulla järjestetyn valokuvakilpailun. "Toivottavasti Veisuuvestivaali toteutuu", sanoo Salla. Kolmelle voittajalle on nimittäin palkintona pääsylippu elokuun alussa järjestettävien Veisuuvestivaalien kaikkiin konsertteihin.

Sallan mies on töissä Kainuun prikaatissa, ja hän kulkee töihin Kajaaniin, mutta sehän ei ole Kainuussa matka eikä mikään.

Heillä on 7-vuotias Ahti ja 5-vuotias Setti. Setti on Saukonsilmun päiväkodissa ja Ahti tällä hetkellä keskuskoulussa lähiopetuksessa.

Salla valmistui terveydenhoitajaksi Kajaanin ammattikorkeakoulusta vuonna 2012. Hän tuli Ristijärvelle ensin kotisairaanhoitajaksi vuonna 2013. Toisen perhevapaan jälkeen hän aloitti sijaisena esimiestehtävissä Kajaanissa, mutta kun Ristijärvellä tuli palveluesimiehen paikka auki vuonna 2015, hän palasi Ristijärvelle.

"Sitä en vielä tiedä, onko ala loppuelämäksi oikea, mutta tässä elämäntilanteessa oon ollu onnellinen siitä, että työ on omalla paikkakunnalla. Arki pienten lasten kanssa on helpompaa, kun ei tartte pitkiä välimatkoja kulukea."

"Ristijärvellä on mukava tehä töitä", sanoo Salla. "Työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä ja meillä on mukavia ja yhteistyökykyisiä omaisia, jotka pitävät yhteyttä kotihoitoon. Yhessä omaisten kanssa sitä hoitotyötä tehhään. Aina saa soittaa, jos omaisen hoijossa on jotain mikä mietityttää. Myös yhteistyö kunnan muiden toimijoiden kanssa on hyvää. Sekin on tärkeä voimavara meille."