18.11.2024
Ristijärveä on taas tuurannut - sympaattinen perhe pitää meillä pizzeriaa
26.2.2023
Ristijärven uskomattoman virkeän urheiluseuran kuulumiset kertoo kaksi Artoa: Arto Klemetti ja Arto Tolonen. Klemetin Arto on Pyryn puheenjohtaja ja Tolosen Arto Pyryn aktiivi ja Suomen Hiihtoliiton liittovaltuuston puheenjohtaja.
80-luvun alkupuolella ruvettiin touhuamaan, kertoo Tolosen Arto. Kymäläisen Eino oli puheenjohtajana. Pyryllä oli yli 50 talkoolaista, kun tehtiin Härkösten hiihtojen latu. Silloin oli vähän lunta; sitä piti kaapia kokoon, vaan perinteisen latu saatiin kisakuntoon. Hiihto oli silloin uutenavuotena. Ennen aikaan hiihdot olivat aina uutena vuotena, vaan nyt on toistakymmentä vuotta hiihdetty ennen joulua.
Härkösten hiihdot -nimi tulee vanhoista Hiisijärven hiihtäjä-Härkösistä, muun muassa Filemon Härkösessä. Maailmanmestari Kari Härkönen on viimeisin arvokisamitalisti Härkösistä.
Meillähän on ristijärveläeslähtöisiä mitalisteja, ensimmäisenä Kaisa Mäkäräinen ampumahiihdossa. Pirjo Karppinen saavutti seitsemän suomenmestaruutta ja Lillehammerin paraolympialaisissa hopeaa ja pronssia. Ampuja Minna Leinonen on käynyt monet olympialaiset.
Viimeisin Härkösten hiihto oli meillä 18. - 19.12.2022. Ne oli FIS-hiihdot eli Kansainvälisen Hiihtoliiton alaiset hiihdot, eli niissä pitää olla homologoidut ladut ja niistä saa KVHL FIS -pisteitä. Kilipailla saavat KVHL:n jäsenet mistä tahansa maailman kolkalta. Meillä on parhaina aikoina ollut osanottajia Boliviasta, Kiinasta ja Islannista - kaikkiaan 16 maasta - vaan nyt oli vain muutamasta maasta, muun muassa Ukrainasta.
Viime Härkösten hiihdoissa Risto-Matti Hakola voitti miesten pääsarjan, ja nyt Risto-Matti on MM-kisoissa. Eevi-Inkeri Tossavainen voitti kaikki kilpailut, joihin osallistui, ja hän voitti nuorten maailmanmestaruuden.
Härkösten hiihtoihin haettiin latujen kunnostusta varten yli 100 kuormaa lunta traktorilla pellolta, koska oli poikkeava lumitalvi - lumi tuli vasta joulun jälkeen.
Kilpailujen valmisteluryhmällä on monenlaista hommaa: kilpailukutsut, ilmoittautumisten vastaanotto, viestintä; kokonaisuudessaan kilpailun ennakkosuunnittelu ja läpivienti; opasteet, ruokailut, pysäköinti, suksihuolto, ajanotto, lähtö ja maali, hiihtotapavalvonnat, palkitsemiset, kilpailuohjeen laatimiset...
Joka vuosi Härkösten hiihdot on anottava erikseen, että ne saadaan pitää - saman vuoden keväänä anottava.
Yleisen sarjan SM-kilpailut kun oli vuonna 2022, niin meillä oli vajaa 200 talkoolaista listalla. Merkittävien kisojen järjestäminen vaatii 100 - 200 talkoolaista.
Vaativa nousu Saukkovaaran kilpaladulla. Kuva: Tuomo Tolonen.
Valtakunnalliset Koululiikuntaliiton (KLL) mestaruuskilpailut pidetään meillä 24. - 26.3.2023. Kilipailuissa on uutena lajina SkiCross, johon pitää olla XCX-rata. SkiCrossi on suksilla 600 metriä pitkä reitti, joka vaatii ketteryyttä ja taitoa.
Mutta sitä ennen pidetään 15.3. Kainuun koulujen väliset kisat. Ne Pyry järjestää tiiviissä yhteydessä Koululiikuntaliittoon. Järjestelyt ovat suunnilleen samat kuin edellä kuvatut ja vähän lisää, kun Koululiikuntaliitolla on vielä omat juttunsa. Ne on yhdet vaativimmista kisoista järjestää.
Osanottajamäärän odotusarvo on 400 - 500 per päivä. Ruoanlaitto on ulkoistettu Kainuun ammattioppilaitokselle. Paikoituksen hoitaa paikallinen metsästysseura. Järjestelyt on kaikkiaan paikallisten yhdistysten yhteistyötä.
Meillä pyörii säännällisesti hiihtokoulu. Se on lähinnä lapsille, meiltä kun nuoret lähtevät toisen asteen koulutukseen muualle, kun meillä ei ole sitä omasta takaa.
Hiihtokoulu pyörii ympäri vuoden. Meillä on ulkoliikuntaa, juoksua, pelejä, leikkejä, sisäliikuntaa Virtaalassa tai koululla, ja paljon ollaan suksilla. Me pelataan suksijalkapalloa toinen suksi jalassa, niin tasapaino kehittyy samalla.
Pyryn palloilujaosto pitää nuorten liikkarikerhoja.
Liikkuminen on paras investointi tulevaisuuteen - se näkyy myöhemmällä iällä.
Pyryn Kimmo Väisäsen kuvaus kuvan illan aktiviteeteistä: hiihtokoululaisia kentällä "luonnon otsalampun" valossa, liikkarit Virtaalassa ja isommat pojat kaukalossa, aikuiset kiertämässä Potoskan lenkkiä.
Uutena lajina on otettu mukaan ampumahiihto, mutta se on vielä alakutekijöessään.
Mehän osallistutaan tapahtumien järjestämiseen: Juustoleipämessut, Kainuun Rastiviikko ensi kesänä Kuhmossa. Ja me järjestetään erilaisia tapahtumia kunnan liikuntatoimen kanssa.
Haastattelua seuraavana päivänä "lasahtaa meijän viestijoukkue liikkeelle", kuten Tolosen Arto asian ilmaisee. Ristijärven Pyryn joukkue lähtee nuorten SM-kilpailuihin Pyhäjärvelle. Viestijoukkueessa hiihtävät Konsta Juutinen, Kasper Heikkinen ja Eero Sorsa. Viesti on 3 x 5 km - eka pertsalla ja kaksi vapaalla.
Pyryn tämän hetken kärkeä edustaa Karkkulaisen Jussi. Seuraava iso askel Jussilla on Inarin SM-hiihdot yleisessä sarjassa huhtikuulla. Ne ovat tämän kauden viimeiset arvokisat.
Pyry on yleisseura, mutta hiihto on päälaji. Lentopallo oli hyvin aktiivista 90-luvulla. Tällä hetkellä bech volleyssa Jyrki Nurminen on edustanut Suomea - Jyrki pelaa kansainvälisellä tasolla.
Kainuun maakuntajuhlassa Ristijärvellä viime elokuussa Pyrylle annettiin Pro Kainuu -tunnustuspalkinto tällaisin perustein: "Ristijärven Pyry on valtakunnallisesti tunnustettu aktiivinen seuratoimija. Urheiluseura on aiempina vuosina saavuttanut menestystä urheilussa ja nykyisin enenevässä määrin laadukkaana seuratoimijana sekä erinomaisena tapahtuma- ja kilpailujärjestäjänä. Talkootoiminta ja yhdessä tekeminen ovat seuran läpileikkaavia teemoja kaikessa tekemisessä. Yleisseurana Ristijärven Pyry on huolehtinut monipuolisesta urheilu- ja lajitoiminnasta eri aikoina urheiluseuran perustamisesta lähtien."
Seuran aktiivit ovat muutaman kymmenen ihmisen ydinporukka. Siihen joukkoon mahtuu ja on tervetullut - erityisesti nuoria kaivataan.