18.11.2024
Ristijärveä on taas tuurannut - sympaattinen perhe pitää meillä pizzeriaa
6.11.2019
Kun Pyrystä puhutaan, täytyy aloittaa hiihdon SM-kilpailujen järjestämisestä - niin täpinöissään ovat seuran toiminnasta kertovat Arto Tolonen ja Pekka Mikkonen. Hiihdon suomenmestaruuskisat järjestetään Ristijärvellä 3. - 5.4.2020.
"Niin, Ristijärvihän ne järjestää van koko Kaenuuhan siinä on mukana. Ja talakoellehan järjestely paljolti perustuu. Yli 260 nimmeä on talakoolaesten listalla", selvittävät Arto ja Pekka pelin henkeä.
Kisajärjestäjänä Pyryllä on pitkät perinteet. Joulukuussa järjestetään Härkösen hiihdot, tänä vuonna 21.12. Niissä on ollut yli 700 hiihtäjää. Vuonna 2014 Pyry järjesti nuorten hiihdon SM-kisat. "Kun ne meni hyvin, anottiin näetä."
Hiihdon SM-kisat ovat FIS-kisat eli Kansainvälisen hiihtoliiton alaiset kisat. "Se tarkottaa, että lavut pittää olla tietyssä kunnossa niin ku Vormula-rata", selvittää Arto. Kainuussa FIS-kelpoisia latuja - korkeuserot, erilaisten nousujen määrä ja laatu, ratojen leveys jne. - on Saukkovaaralla ja Vuokatissa. Homologoitu latu eli kainuuksi "VIS-latu" on myös 5 km:n latu Puolangalla ja sprinttirata Kuhmossa.
Järjestämiskokemuksen ohella talkootyö ja Kainuun kuntien yhteistyö ovat Ristijärven Pyryn voimavaroja. Pyryllä on paljon yhteistyötä Kuhmon - Ylä-Kainuun-sektorilla. Pyry on mukana Kainuun rastiviikon Suomussalmen ja Puolangan osuuksissa. Rastiviikkohan kiertää ympäri Kainuuta. Hyrynsalmen suopotkupallossa Pyry järjestää paikoituksen. Paikoitus on maksuton, mutta järjestäjät maksavat Pyrylle palkkion, jonka Pyry käyttää toimintaansa. "Kaekki kehhuu järjestellyö", sanoo Arto.
Stadionin rakenteet, parkkipaikat, metsänraivaus, maisemointi ja latupohjat on kaikki tehty talkootyönä. Ladunvarsia on raivattu TV-kuvausta varten. "Tässä vaiheessa jo iso kiitos kaikille kesän talkooväelle", sanovat Arto ja Pekka.
"Tänne tullee Wlan yhteistyössä Kaisa-netin kanssa", selostaa Arto. "Sen mahollistaa Saukkovaaralle vejetty valokuitukaapeli."
"Tämän rakennuksen katolle tullee TV-kamera. Viiden kilometrin ladun varteen on suunniteltu 17 kameraa. Kepit on jo käyty ohjaajan kanssa lyömässä. Van vielä tästä kokkoustellaan."
"Tähän kuuluttamorakennukseen tullee ajanotto. Selostuskopit rakennettaan tänne viereen."
Kisat tulevat YLElle. Lähetysaika on noin 10 tuntia.
Kilpailureitti on mielenkiintoinen. Stadionaluekartat tulevat Pyryn verkkosivuille. "Täällä on vaativat ladut, täällä voittaa vain paras", hehkuttaa Arto.
Järjestelytoimikunta hoitaa ennakkojärjestelyt, että kisat saadaan onnistumaan. Markku Mäkäräinen, Levämäen Markku, on sen puheenjohtaja. Järjestelytoimikunnassa on toista kymmentä jäsentä.
Kisojen mediavastuussa on Kati Rita, joka "Ahmolahessa assuu Pyhäntäjärven rannalla". Leipätyö hänellä on koulumaailmassa Kajaanissa, aikuiskoulutuspalveluissa.
Kisojen suojelija on Matti Heikkinen, hiihdon maailmanmestari Holmenkollenin kisoista. "Heikkisen Mattia suositteli Kaisa Mäkäräinen kilpailujen suojelijaksi", paljastaa Arto.
"Marttojen kanssa tehhään suurenmoista yhteistyötä. Martoilla on muonitus- ja huoltopuoli. Ostetaan toki myös ostopalveluina, mutta kyllä se meijän Martta-kööri on ihan ehoton. Yhteistyö on jatkunu pitkään."
"Alhaalta ja ylhäältä saa ruokaa hyvin hyvin pientä korvausta vastaan", mainostaa Arto tulevaa.
"Metsästysseura on vahvassa roolissa. Sen rooli on iso pysäköintihommissa." Myös Juustoleipämessuilla ja Veisuuvestivaaleilla metsästysseura on mukana pystyttämässä telttoja ja hoitamassa pysäköinninohjauksen.
Arto kertoo, että Ristijärvellä ollaan kainuun murteen ytimessä. "Siitä on Romppaisen Paavo julukassu ja sitä on professori Oiva Turpeinen tutkinu."
Kun kisajärjestelyt on käyty läpi, päästään Pyryn normitoimintaan: hiihtoon, lehtopalloon, yleisurheiluun ja nuorisotoimintaan.
Hiihtokoulu on ympärivuotista toimintaa: rullasukset, kuntosali, yleisurheilu, vaellus ja maastohiihto. Kimmo Väisänen on hiihtokoulun "rehtori". Mervi Hälinen ja Annamari Komulainen ovat apuna.
Lentopalloa on kesäisin. Beach Wolleyta pelaa SM-tasolla Pyryn Jyrki Nurminen. Yleisurheilu- ja palloilujaosto pyörittää yleisurheilua ja palloilua nappuloille.
Koulun kanssa on paljon yhteistyötä. Lasten ja nuorten liikuttaminen on tärkeää: "Kun lapsi liikkuu, se jaksaa koulussakin hyvin."
"Koulun ja seuran yhteistyö on ollut mutkatonta. Pieni pitäjä, kaikki tuntevat toisensa, luottamus on molemminpuolista. Paljon Pyryn toimijoita on koulussa töissä. Koulujen kisojen järjestämisessä on Pyry mukana. Suomenmestaruuskisoissa käytetään koulun tiloja."
Jukka Leinonen on Ristijärven Pyryn puheenjohtaja - Jokilylän Leinosia. Jukan isä Yrjö piti aikoinaan Jokikylässä kauppaa. Yrjö on Ristijärven kirkonkylällä kauppaa pitäneen Veikko Leinosen veli.
Ristijärvelle perustettiin urheiluseura jo 1800-luvulla. Urheiluseuran nimi oli silloin Ristijärven Humu. Perustajat mainitaan talon nimen mukaan, sillä sukunimet eivät vielä tuolloin olleet käytössä.
Pyry-nimellä urheiluseura on perustettu 31.12.1944. Viralliselta nimeltään seura on Voimistelu- ja urheiluseura Ristijärven Pyry ry.
Aikaisemmin urheiluseuroja oli monella kylällä, esimerkiksi Jokikylän Reipas. Viime vuosikymmenet Ristijärven Pyry on ollut kunnan ainut toimiva urheiluseura.
Seuran menestyksekkäin urheilija kautta aikojen on Hiisijärven Kari Härkönen, jonka ura huipentui 1985 Seefeldin MM-kisojen 15 kilometrin mestaruuteen. Tämä lisäksi Härkönen saavutti viestissä yhden MM-pronssin sekä useita henkilökohtaisia SM-mitaleita. Pirjo Karppinen saavutti hiihdon vammaisurheilijana seitsemän Suomen mestaruutta ja Lillehammerin paralympialaisissa hopean ja pronssin. Viime vuosien Suomen menestyksekkäin naisampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen aloitti urheilu-uransa Pyryn hiihtäjänä. Mainittakoon vielä para-ampuja Minna Leinonen, joka voitti Ateenan paralympialaisissa kultaa vuonna 2004 ja kymmenen vuotta myöhemmin MM-kultaa.
"Iivo Niskanen treena täällä kesäisin usein", kehaisee Pekka. "Pieni pitäjä on oman kortesa kantanu kekkoon", toteaa Arto.
Pekka Mikkonen on Pyryn markkinointipäällikkö. "Ikäni oon myyny ammattielektroniikkaa", kertoo Pekka työurastaan. "Kiinan ja Amerikan väliä oon matkustanu meleko paljon ja välillä piipahtanu Euroopassakin", hän sitten naurahtaa - hänet kun "komennettiin myymään yhteistyökumppanuuksia".
Arto Tolonen on Suomussalmella, Kuhmossa ja Kajaanissa palvellut rajakapteeni. Pyryssä hän on vetänyt hiihtojaostoa.
"Kilipaelujohtajaksi valihtivat 2014", kertoo Arto. "Ollaan työparina paljon Pekan kanssa."
Sekä Artolla että Pekalla on nyt eläkkeellä mahdollisuus osallistua Pyryn toimintaan. "On äärimmäisen kiinnostavaa törmätä tällaiseen tilaisuuteen käyttää ammattitaitoa yhteiseksi hyväksi", sanoo Pekka.