18.11.2024
Ristijärveä on taas tuurannut - sympaattinen perhe pitää meillä pizzeriaa
13.7.2023
Minna Tuhkala toimii Veisuuvestivaalin taiteellisena johtajana nyt neljättä kertaa, koska kahtena kesänä Veisuita ei järjestetty koronan takia. Hänelle tapahtuman taiteellinen johtajuus on suuri kunnia.
– On ollut tosi mukavaa ja mielenkiintoista koota monipuolista ohjelmaa, jossa on kevyttä, klassista ja hengellistä musiikkia. Te ristijärveläiset olette tosi ihania ihmisiä, on ollut mukava tehdä yhteistyötä, kiittää Minna.
Ristijärvi on minulle tuttu ja erittäin rakas paikkakunta, koska minulla oli mökki Poikkijärven rannalla. Olen usein soittanut Karppalan Myllytapahtumassa ja säveltänyt sinne oman pelimannikappaleenkin. Olen myös päässyt kuvaan Uvan kyläkirjaan. Koen siis melkein olevani ristijärveläinen!
Olen syntynyt Raahessa, Pohjois-Pohjanmaalla. Kainuulaiset ja pohjoispohjanmaalaiset ovat tosi ystävällisiä ihmisiä, mutta ehkä merenkäynti ja rannikkoseutu ovat tehneet pohjalaisista enemmän ulospäinsuuntautuneita. Välillä Kainuussa törmää mitäpä se hyvejää -mentaliteettiin ja silloin ihmisiä saa puskea eteenpäin – minun pohjalainen luonteeni erottuu.
Kun Minnan monipuolisuus tulee puheeksi, hän sanoo oppivansa tekemällä ja olevansa siitä iloinen. – Ei tarvitse haaveilla, vaan pystyn tekemään kaiken, minkä haluan. Rakastan haasteita ja haluan kehittyä. On mukavaa toteuttaa unelmiaan.
Minna kertoo, ettei aiemmin ollut ollut missään tekemisissä Veisuuvestivaalin kanssa, vaikka Esa Ronimus ja Sakari Kukko olivatkin tuttuja.
– Ristijärven Kulttuuritapahtuma ry kaipasi tapahtumalle uutta sisältöä ja minua pyydettiin luotsaamaan tapahtumaa. Mietin juuri silloin uutta haastetta ja tuntui luontevalta suostua.
Perustin Barokki Soi -festivaalin Kajaanin 350-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2011. Alussa festivaali oli kesäkuussa ennen juhannusta, sitten Linnanvirta-tapahtuman yhteydessä elokuussa ja nyt tänä vuonna huhtikuun lopulla. Katsotaan, olisiko se siinä jatkossakin – pitäähän minunkin joskus pitää lomaa. Barokkifestivaalin ja Kaukametsän kamariorkesterin taiteellisen työn ansiosta minulle on luontevaa etsiä soittajia ja koostaa ohjelmistoa, mikä on hyödyksi myös Veisuuvestivaalia suunnitellessa.
Aloitin viulunsoiton isän oppilaana Raahen musiikkiopistossa, josta siirryin Kokkolaan, missä opettajanani oli RSO:n konserttimestari Jari Valo sekä yliopettajia Englannista. Seuraava etappini oli Utrechtin musiikkikorkeakoulu Hollannissa. Siellä opiskelin kolme vuotta ja tein viuludiplomin. Välillä kävin Suomessa, mutta menin takaisin ja erikoistuin barokkiviuluun Amsterdamin konservatoriossa. Mietin kovasti, jäänkö Hollantiin vai tulenko Suomeen. Äiti kertoi, että Kajaanissa on viulunsoiton lehtorin paikka auki – podin koti-ikävää ja valitsin Kajaanin.
Soitin kymmenisen vuotta Keski-Pohjanmaan kamariorkesterissa, joka on yksi Suomen kuuluisimmista kamariorkestereista.
Tuhkala-nimestäni kysytään joskus. Isäni on syntynyt Pyhäjoella ja muuttanut sitten Raahen Pattijoelle Tuhkala nimiseen taloon. Pohjanmaalla sukunimet tulevat talon mukaan.
Veisuuvestivaali käynnistyy Ristijärven kirkossa Iskelmämessulla, jonka toimittaa kirkkoherra Esa Oikarinen ja KAOn konservatorion opiskelijat vastaavat musiikista.
Perjantai-illan lopussa esiinnyn KOUTA-yhtyeeni kanssa ja esitän omia sävellyksiäni ja sanoituksiani.
Minna Tuhkala. Omat sanat, omat sävellykset. Menevää, viihdyttävää, lämminhenkistä sykettä elävästä elämästä.
Lauantaina Ristijärven kirkossa on Veisuuvestivaalin 20-vuotisjuhlakonsertti, jossa esiintyy PaReMPi-kvartetti. Siinä laulaa ja soittaa neljä kanttoria, joista yksi on Ristijärven oma poika Juha Mikkonen. Lisäksi Olavi Oikarinen kertoo, mitä Veisuuvestivallilla on tapahtunut 20 vuoden aikana ja kirjastolla voi käydä katsomassa valokuvanäyttelyn näistä vuosikymmenistä.
PaReMPi-kvartetti. Veisuuvestivaalin 20-vuotisjuhlakonsertti.
Lauantaina illalla viihdyttää Joel Hallikainen kuuluisimmilla ikivihreillään. Luvassa on tunnelmallisia hetkiä.
Joel Hallikainen. Sininen on kesäyö -nostalgiakeikka.
Esiintymisensä peruneen Lea Lavenin tilalla nähdään Milana Misic Virtaalassa lauantaina. Hän esittää omien kappaleidensa lisäksi äitinsä, Laila Kinnusen, tunnetuksi tekemiä kappaleita.
Milana Misic. Tarinallinen konsertti. Aikansa iskelmälegendan Laila Kinnusen tytär esittää omien kappaleidensa lisäksi äitinsä tunnetuksi tekemiä kappaleita.
Kirkossa sunnuntaina esiintyy a cappella-yhtye Club for Five.
Club for five. Kirkkokonsertti on akustinen vokaalimusiikin hetki, jossa kuulija kuljetetaan hiljentymään ja viihtymään yhtyeen musiikin parissa.
Barokkikonsertissa Katvelassa kuulijat viedään espanjalaiseen 1600-luvun tunnelmaan. Soitan barokkiviulua, Anna Orasmaa cembaloa ja Maija Lampela viola da gambaa.
Sunnuntain ja koko vestivaalin päättää kahden kitaran virtuoosimainen hurma Sambasta Bossa Novaan. Sitä esittävät kuuluisuutta niittäneet kitaristit Olli Soikkeli ja italialais-brasilialainen Cesar Garabini.
Olli Soikkeli ja Cesar Garabini.
Tarkemmin voit tutustua ohjelmaan täältä.
Viihtykää Veisuuvestivaalilla.