18.11.2024
Ristijärveä on taas tuurannut - sympaattinen perhe pitää meillä pizzeriaa
26.10.2021
Penkomalla kunnan arkistoja ja haastattelemalla Hannu Liljebladia ja Leila Karppista saatiin hahmoteltua, miten Virtaala syntyi ja mitkä sen tulevaisuudennäkymät ovat.
Työt - kuten silloin sanottiin - Senioriliikuntatalon rakentamiseksi aloitettiin huhtikuussa 2004. Ajatus oli toteuttaa Senioriliikuntatalo yrityspohjalle, niin että sitä pyörittäisivät tapahtuma-, tarjoilu- ja liikuntayrittäjät. Koulu- ja seurakäyttö tuli kuitenkin ottaa huomioon.
"Aloitusvaiheessa lähes kaikki palvelutoiminta on uutta Ristijärvellä eikä ole minkäänlaista kokemuspohjaa siitä, kuinka ne olisi järjestettävä liiketoiminnaksi", lukee kunnanhallituksen pöytäkirjassa vuoden 2005 tammikuulta.
Päädyttiin kuitenkin sellaiseen ratkaisuun, että Senioriliikuntataloa pyörittämään perustettiin huhtikuussa 2005 osuuskunta, jonka pääomistajana oli kunta ja muina omistajina Ristijärviseura, Seniorpolis ja Hannu Liljeblad.
Hannu Liljebladilla oli pankkialan osaamista KOP:n Oulun ja myöhemmin Kajaanin konttoreista. Niinpä silloinen kunnanjohtaja Reijo Fredriksson värväsi Hannu Liljebladin projektipäälliköksi Ristijärven hallinnoimaan kansainväliseen Kainuun Hoiva -hankkeeseen, jossa kumppaneina oli kolmen keskieurooppalaisen maan hoiva-alan osaajia. Hannu Liljebladista tuli samaan aikaan osuuskunnan puheenjohtaja, ja hän hoiti tehtävää aina siihen saakka, kunnes Leila Karppinen hiljattain otti puheenjohtajan pestin ja Hannu Liljeblad jäi osakkaaksi ja taustavaikuttajaksi. Puheenjohtajana ollessaan Hannu Liljeblad hankki moneen otteeseen Elävä Kainuu Leaderilta rahoitusta Virtaalan laitteisiin.
Senioriliikuntatalossa alkoi toiminta 15.5.2005, ja viralliset avajaiset pidettiin kesällä 2005. Ristijärvi tiedottaa -lehden mukaan Senioriliikuntakeskus tarjosi monipuoliset puitteet liikunta-, kulttuuri- ynnä muulle hyvän olon toiminnalle. Se oli uusi virkistys- ja kuntoutuskeidas, jossa oli Suomen modernein vesirentoutusallas. Henkilökuntana oli halli-isäntä Renne Karppinen, halliemännät Hilkka Kemppainen ja Birgitta Nyman-Järvinen sekä Seniorivirtaa Oy:n hallituksen puheenjohtaja Hannu Liljeblad.
Senioriliikuntatalosta järjestettiin nimikilpailu, sillä arveltiin, ettei Senioriliikuntatalo ollut sopiva talon käyttönimenä ja Liikuntatalo olisi taas liian yleinen. Kilpailuun tulleista ehdotuksista valittiin nimeksi monitoimikeskus Virtaala.
Virtaalan rakentamisen aikaan perustettiin yhtiö Seniorivirtaa, joka rakennutti Kalliopellontielle senioritaloja. Hankkeessa olivat mukana Oulun, Lapin ja Jyväskylän yliopistot sekä Taideteollinen korkeakoulu. Ne tutkivat seniorikansalaisten omaehtoista asumista. Nämä asunnot ovat edelleen pääosin kunnan vuokra-asuntoja. Ne on sisustettu esteettömästi. Makuuhuoneessa on muun muassa trapetsia varten kiinnikkeet katossa. Ovet ovat niin leveitä, että niistä pääsee rollaattorilla.
Virtaalaa pyörittävä osuuskunta rupesi tarjoamaan lyhytaikaisia vuokra-asuntoja. Niitä vuokrasivat etupäässä venäläiset, jotka kulkivat Moskovasta Lappiin. "Parhaana vuodenvaihteena oli yli 100 venäläistä majoittuneena", kertoo Hannu Liljeblad. Tällä hetkellä osuuskunnalla on kaksi kerrostalohuoneistoa omistuksessaan ja lisäksi yksi vuokrahuoneisto. Korona on kuitenkin jonkin verran muuttanut majoitustoiminnan luonnetta.
Virtaalan yäkerrassa toimi vuosina 2006 - 2007 Studiokoulu-hanke, jossa kuvattiin paljon lyhytelokuvia, editoitiin, opeteltiin kuvankäsittelyä ja taltioitiin tapahtumia. Hannu Kahakorpi oli ohjaamassa Kolme konsulttia -elokuvan, joka käsikirjoitettiin porukalla, näyteltiin, kuvattiin ja editoitiin ja jonka ensi-iltakin oli Virtaalassa.
Uima-altaalle voi tulla leikkimään lasten kanssa. Koululaiset käyttävät allasta ja Virtaalan muita palveluita sisäliikuntapaikkana. Kansalaisopisto järjestää Virtaalassa allasjumppaa seitsemän kertaa viikossa. Altaalla käy kuntoutujia jumppaamassa.
Altaalla on myös videovesijumppaa. Videoihin on ohjelman suunnitellut liikunta-asiantuntija, ja ne ovat Leila Karppisen ja Anneli Pietilän kuvaamia ja editoimia.
Kuntosalilla käy yksittäisiä kuntalaisia. Maanantaisin Virtaalan kuntosalilla ohjaa Elisa Pääkkönen kuntosaliryhmää. Eläkeläisille kuntosalin käyttö on maksutonta; kunta kustantaa Virtaalalle eläkeläisten kuntosalin käytön.
Liikuntasali tarjoaa paikan kori-, lento- ja sulkapallolle ja sählylle. Sulkapallovuoroja on säännöllisesti, samoin lasten liikuntakerho.
Kahvio on auki Virtaalan aukioloaikoina. "Tilauksesta saa mitä vaan", sanoo Leila Karppinen.
"Jos joku ryhmä haluaa tulla kuntoilemaan ja viettämään päivää, niin järjestetään tarjoilut tilauksesta", lupaa Leila.
Virtaalan allasjumpat ovat olleet monille ristijärveläisvanhuksille viikon kohokohta. Esimerkiksi nivelreumapotilaat käyvät siellä kuntoutumassa monta kertaa viikossa. "Sitä ei pääsisi mihinkään, jos ei ois Virtaalaa", sanoo eräs heistä.
Virtaalan verkkosivuilta saa tiedon Virtaalan palveluista, palvelujen hinnoista ja viikkoaikataulusta.
Virtaalassa voidaan pitää kokouksia. Uuden valtuuston ensimmäinen kokous järjestettiin Virtaalassa.
Virtaala tarjoaa paikan myös kulttuuritapahtumille. Veisuuvestivaalin iltakonsertit on pidetty Virtaalassa. Korona on jo kahtena kesänä estänyt Veisuuvestivaalin pidon, mutta verkkosivuilla on kooste vuoden 2019 Veisuuvestivaalin huippukohdista. Siellä Virtaalakin välähtää muiden konserttipaikkojen - kirkon, Katvelan ja Pyrylän - joukossa.
Virtaalassa on nyt yksi työntekijä Hilkka Kemppainen. Osuuskunnalla on viiden jäsenen hallitus. Uudella hallituksella on nyt "hommat alussa", mutta se yrittää parhaansa mukaan "laatia ohjelmaa, markkinoija ja saaha ihmisiä käymään".
Korona on vaikuttanut Virtaalankin toimintaan. "Ei saatu korona-avustuksia", kertoo Hannu Liljeblad, "kun kunnalla on niin suuri osuus osuuskunnan omistuksesta."
"Kunta avustaa, että saahaan toimintaa pyöritettyä", kertoo Leila Karppinen. "Toimintaa pitäisi saada lisää. Yritetään saada Virtaalaa kehitettyä monipuolisemmaksi ja vilkkaammaksi paikaksi."
Kuva on Virtaalan pihalla järjestetystä Kuntalaistapaamisesta 29.9.2021. Kuvan otti dronella Pertti Raninen.